In de Amerikaanse staat Noord-Carolina hebben twee tieners elk een deel van hun arm verloren als gevolg van een haaienbeet aan het strand van Oak Island. De arm van een twaalfjarig meisje werd in het ziekenhuis geamputeerd tot aan haar elleboog. De haai beet ook in haar been. De jongen, zestien jaar, is zijn arm kwijt vanaf zijn schouder.

Het is niet duidelijk of de twee het slachtoffer zijn geworden van dezelfde haai. De aanvallen gebeurden met amper dertig minuten verschil. De lokale autoriteiten hebben alvast opgeroepen om niet meer in zee te baden. Volgens buurtbewoners gebeurt het uiterst zeldzaam dat een haai in deze regio mensen aanvalt.

Appelen met peren vergelijken

Telkens wanneer zo'n - gruwelijk - verhaal de media bereikt, ontstaat er enerzijds een golf van paniek, terwijl anderzijds mensen het nieuws trachten te nuanceren.

'Jaarlijks sterven 611.000 mensen aan hartziekte', werd dit maal als tegenargument gegeven om mensen niet bang te maken voor haaien. 'Allemaal goed en wel', vindt The Washington Post, 'maar eigenlijk is dit appels met peren vergelijken.' Daarom maakte de Amerikaanse krant 'wel een relevante' vergelijking en zette ze de dodelijkste dieren in de VS op een rijtje.

Hond 28 keer dodelijker

Wat blijkt, tussen 2001 en 2013 kwam jaarlijks één persoon in de VS om het leven door een haai. En ook een alligator en een beer namen één dodelijk slachtoffer voor hun rekening. Spinnen daarentegen doodden 7 mensen en koeien waren nog dodelijker: 20 slachtoffers per jaar. En wie zou gedacht hebben dat het favoriete huisdier van velen, de hond, verantwoordelijk zou zijn voor 28 doden?

Maar koploper zijn de bijen, wespen en hommels; goed voor 58 doden per jaar. (AVE)

Bekijk de volledige grafiek hier.

In de Amerikaanse staat Noord-Carolina hebben twee tieners elk een deel van hun arm verloren als gevolg van een haaienbeet aan het strand van Oak Island. De arm van een twaalfjarig meisje werd in het ziekenhuis geamputeerd tot aan haar elleboog. De haai beet ook in haar been. De jongen, zestien jaar, is zijn arm kwijt vanaf zijn schouder.Het is niet duidelijk of de twee het slachtoffer zijn geworden van dezelfde haai. De aanvallen gebeurden met amper dertig minuten verschil. De lokale autoriteiten hebben alvast opgeroepen om niet meer in zee te baden. Volgens buurtbewoners gebeurt het uiterst zeldzaam dat een haai in deze regio mensen aanvalt.Telkens wanneer zo'n - gruwelijk - verhaal de media bereikt, ontstaat er enerzijds een golf van paniek, terwijl anderzijds mensen het nieuws trachten te nuanceren. 'Jaarlijks sterven 611.000 mensen aan hartziekte', werd dit maal als tegenargument gegeven om mensen niet bang te maken voor haaien. 'Allemaal goed en wel', vindt The Washington Post, 'maar eigenlijk is dit appels met peren vergelijken.' Daarom maakte de Amerikaanse krant 'wel een relevante' vergelijking en zette ze de dodelijkste dieren in de VS op een rijtje. Wat blijkt, tussen 2001 en 2013 kwam jaarlijks één persoon in de VS om het leven door een haai. En ook een alligator en een beer namen één dodelijk slachtoffer voor hun rekening. Spinnen daarentegen doodden 7 mensen en koeien waren nog dodelijker: 20 slachtoffers per jaar. En wie zou gedacht hebben dat het favoriete huisdier van velen, de hond, verantwoordelijk zou zijn voor 28 doden? Maar koploper zijn de bijen, wespen en hommels; goed voor 58 doden per jaar. (AVE) Bekijk de volledige grafiek hier.