Er was een catastrofe voorspeld, vuur en kolkend water. En dan zou het licht uitgaan. Omdat de Maya-kalender dat zo zou voorspeld hebben, aldus sommigen. Alvast de Maya's waren niet opgezet met die nogal onzorgvuldige lezing van hun kalender. Zij vierden zoals steeds bij de overgang van een cyclus feest. Ondertussen houden mensen Einde-Van-De-Wereld-feestjes, blijven believers waarschuwen voor Het Einde (of stellen ze hun berekeningen bij - een mens heeft nu eenmaal zekerheden nodig) en twitterde en facebookte men lustig grapjes over het doek dat maar niet wil vallen. De anticlimax van de eeuw hebben we alvast gehad.

17.30 Tot zover deze liveblog over het einde van de wereld. Bedankt om ons te volgen. Meer nieuws over de Apocalyps op de homepage.

15.00 Student Journalistiek Andreas Heyerick zit in het Franse dorpje Bugarach en laat weten aan Knack.be: "Dat er veel believers naar Bugarach zouden komen, lijkt een volledig uit de handen gelopen media-grap te zijn. Ik kampeer hier al drie dagen en heb vooral veel journalisten gezien. Er zijn wat bewoners die het schouwspel komen bekijken. Sommigen hebben zich als buitenaards wezen verkleed om grappig te zijn."

13:40 Of het einde der tijden enkel over dit ondermaanse bestaan gaat, is onduidelijk. Gaan we alsnog naar hemel of hel, eenmaal de ramp zich voltrekt? Wie het zieltje naar boven weet te zweven, is verzekerd van rijstpap en harp op de achtergrond. Leuk en goed voor de zenuwen, maar wie naar de hel gaat, zou zich wel eens kunnen bescheuren aan een hilarische Rowan Atkinson die als 'Toby' (ook gekend als Lucifer) een dolkomische infernale gastheer speelt. Hemel of hel? Onze keuze is in dat geval snel gemaakt, maar beslist u vooral zelf.

13:19 Een Chinese man zocht inspiratie bij Noah én professor Gobelijn om het einde der tijden te overleven: hij bouwde de 'Bol van Noah'. Een stormloop aan inschrijvingen zal hij echter niet hoeven te verwachten, zo blijkt uit de testfase die u hier kan bekijken.

12:21 (11:21 GMT) De wereld is niet vergaan.

12:08 Minihysterie op twitter, nu verschillende nieuwssites een tweet oppikken die de social media man van het Nasa Voyager 2 ruimtetuig om 4u deze ochtend heeft verstuurd: END MAYACAL BTUN 12.19.19.17.19 SHUTDOWN:UNIV(12) BEGIN BTUN 13.0.0.0.0 BOOT:UNIV(13)


11:58 "Ik ben het niet eens met de kritiek dat de overheid hierover moet communiceren, want als ze dat doen voedt dat de complottheorieën. Hetzelfde geldt voor NASA: die zitten tot over hun oren in de complotsfeer." (Mollet)

11:56 " Het moet niet doodgezwegen worden, maar men moet wel opletten met grapjes, niet iedereen begrijpt dat" (Trachet)

11:55 "Het zijn vooral vrouwen die ons bellen, omdat ze zich ongerust maken over hun kinderen, die vanalles horen op school. Een andere groep zijn de jongeren; die allerlei verhalen lezen op het internet, maar niet de wetenschappelijke bagage hebben om het te plaatsen." (Mollet)

11:50 "Patrick Geryl, de man die in België het circus op gang heeft getrokken, zit nu gewoon thuis. Hij zou naar de Drakenberg gaan met een groep, maar om financiële redenen is er ruzie ontstaan. Dus zit hij maar gewoon in zijn eigen woonkamer. Om maar te zeggen..." (Mollet)
11:47 Maar mensen zijn er wel mee bezig. Overal ter wereld worden survivalpakketten verkocht en ook Mollet merkt op dat ze bij Stock Americain een verhoogde verkoop van overlevingsspullen zagen

11:44 "Inslagen van kometen en dergelijke gebeuren om de zoveel miljoenen jaren. Sinds de beschaving van de mens is geen wereldomvattende ramp voorgekomen" (Trachet)

11:42 "Gewoon al redeneren dat het einde van de wereld in die 80 jaar waarover wij spreken zou bestaan, wijst op het gebrek aan inzicht in grootordes" (Mollet)

11:40 "Als er iets ergs gebeurt, zoals op 11 september 2001 in New York, dan is dat nooit voorspeld. Om maar te zeggen hoe accuraat die voorspellingen zijn", Herman Boel

11:38 Volgens een peiling van ipsos zou ongeveer 15% van de wereldbevolking geloven in het einde van de wereld op 21 december. In de Verenigde Staten, Turkije en China gelooft 20% erin, in Europa slechts 7 à 8%

11:35 "Ja, het zal ooit gedaan zijn met de aarde, wanneer die een rode reus wordt, maar dat zal pas gebeuren over vijf à tien miljard jaar" (Mollet)

11:32 "Hoe dichter de datum nadert, hoe meer mensen zich gerustgesteld zouden moeten voelen. Zo'n immense catastrofe -zoals voorspeld- organiseer je niet op een paar uur. Je zou denken dat als er vandaag nog niets te zien is dat men kalmeert, maar de paniek loopt crescendo bij de believers" (Mollet)

11:26 "Er wordt gezegd dat de wereld om 21u15 zou vergaan, maar believers beginnen hun voorspellingen al bij te stellen. De datum zou niet kloppen, of er zou eerder sprake zijn van een nieuw kosmisch bewustzijn dan van een ondergang", aldus Mollet

11:25 Philippe Mollet van Volkssterrenwacht Mira: "Het was schrijnend, die telefoons van mensen die niet meer konden slapen van angst. Wij konden op de duur ook niet meer slapen omdat we constant bezig waren met geruststellen!" De mensen van Mira hebben de onheilsvoorspellingen ook al ontkracht op hun website.

11:20 Volgens voorspellingen zou de aarde anders beginnen draaien maar dat is volgens de specialisten op de SKEPP en Mira-persconferentie onmogelijk. Die voorspellingen zouden door de Egyptenaren en Maya's in een geheime code gestoken hebben, maar er is geen bewijs dat zij iets wisten over magnetisme of zonne-activiteit

11:15 Ondertussen circuleren op het internet verschillende beweringen over het tijdstip van de Apocalyps. Aangezien het overal nog redelijk rustig is, wordt 21:12 steeds aannemelijker

11:12 "In vroegere Midden-Amerikaanse culturen was een cyclusovergang altijd een kritiek moment, maar daarna werd er feest gevierd", aldus Trachet

11:11 Er volgt uitleg over de Maya-kalender. Herman Boel, de man die zich voor SKEPP met Apocalypsen bezighoudt, nuanceert door te zeggen dat er meerdere Maya-kalenders bestonden

11:07 Aan het woord is ere-voorzitter van SKEPP Tim Trachet. In 2004 publiceerde SKEPP al een artikel dat de theorieën rond 21/12/2012 ontkracht. "We zouden niet weten waarom er dan iets speciaals zou gebeuren"

11:04 SKEPP en Mira dekken zich alvast in tegen nieuwe voorspellingen. Er gaan namelijk verse geruchten dat de wereld in april weer een dodelijke opdoffer zou krijgen

11:02 Volkssterrenwacht Mira kreeg een hele week telefoontjes van bezorgde mensen. Om 23h gisteravond hingen ze nog aan de lijn met een bezorgde moeder

11:00 Knack.be journalist Simon Demeulemeester woont op dit eigenste moment de persconferentie van De Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale (SKEPP) en de Volkssterrenwacht Mira bij

10:45 De Guatemalese overheid heeft ter ere van de viering van de Dertiende Baktun nieuwe postzegels uitgevaardigd met typische Maya prints

10:40 Believers maken zich zorgen nu bekend is geraakt dat niemand van de politie van Guatemala vandaag vrijaf mocht nemen. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Mauricio Lopez Bonilla werd deze maatregel genomen om er zeker van te zijn dat er voldoende veiligheidspersoneel aanwezig zou zijn om de verschillende feesten die vandaag in het land plaatsvinden in goede banen te leiden.

10:21 Wat zou u doen moest u met zekerheid weten dat u nog maar twee uur te leven had?

10:15 De "I survived the Apocalypse" t-shirts beginnen -ietwat voorbarig- vlotjes over de virtuele toonbank te rollen. Want hoewel sommigen geloven dat de Apocalyps om twaalf uur vannacht had moeten plaatsvinden, houden de échte believers zich vast aan 11h21 GMT

10:00 Al naar Google gesurft vandaag? Hun Doodle van vandaag is uiteraard ook Maya-gerelateerd. Het typische Google logo is vandaag uit steen gehouwen. Wie erop klikt krijgt de zoekresultaten voor 'End of the 13th Baktun'.

09:50 In Amerika (waar het nu nog nacht is) zijn verschillende Apocalypsparty's aan de gang en ook in België worden vanavond soortgelijke feestjes georganiseerd. Toch waarschuwt de Mexicaanse professor Antonio Vazquez Alba, de zelfverklaarde "wizard", voor grote bijeenkomsten. "Er kan nog altijd massapaniek uitbreken", zegt hij. "Mensen kunnen elkaar dan vertrappelen. Bovendien mogen we ons ook verwachten aan mensen die zelfmoord plegen of brutale aanslagen hebben gepland tijdens die feesten."

09:35 Ook Vladimir Poetin moeit zich in de discussie. Tijdens een persconferentie in Moskou legde hij het verzamelde journaille uit dat de wereld niet vandaag, maar pas over 4,5 miljard jaar zal vergaan. Bekijk de video hier.

09:25 Onze weerman Frank Deboosere is alvast niet bang. Op zijn blog schrijft hij dat hij vandaag gewoon extra goed zal opletten in het verkeer "en zorgen dat ik niet van de trap val"

09: 18 Nog drie uur en drie minuten voor de wereld zou moeten vergaan (Om 11.21 GMT)

09:00 De meest besproken figuur die in het Franse bergdorpje rondloopt is een jongeman die zichzelf Oriana laat noemen. Hij beweert dat de Apocalyps niet het einde der tijden zal zijn, maar dat het ons eerder een revelatie zal brengen. "Het zal een vorm van verlichting zijn die door onze lichamen zal trekken, alsof je 10.000 orgasmes tegelijkertijd beleeft."

08:55 Momenteel aanwezig in toevluchtsoord Bugarach: zo'n 150 politieagenten, een handvol gelovers en 250 gefrustreerde journalisten (bron: businessinsider)

08:45 Op de BBC wordt gesproken over hoe men de believers kan opvangen na vandaag. Sommige mensen hebben hun huis en auto verkocht, hun job opgegeven en geld geinvesteerd in een toevluchtsoord dat misschien niet nodig zal blijken. De teleurstelling en ontreddering die deze believers te wachten staat als de wereld vandaag niet vergaat zal onbeschrijfelijk zijn.

08:30 De online krant The Australian meldt dat de Verenigde Naties ontkend hebben kaartjes te verkopen voor de fameuze ark die mensen tegen de Apocalyps zou moeten beschermen. Deze "United Nations 2012 China Tibetan Noah's Ark tickets" waren een grote hit op de Chinese social media websites

08:15 Opgelet! Computervirussen doen de ronde. Wanneer u een e-mail krijgt met bijlage "will the world end in 2012.ppt"; klik deze dan niet open. Ook met twitterlinks moet u uitkijken. Op een dag als vandaag -wanneer iedereen massaal op het woordje Apocalyps klikt- bent u immers een makkelijk doelwit

08:05 Meest geretweet: "People are making Apocalypse jokes like there's no tomorrow"

07:50In Limburg heeft de Apocalyps al flink huisgehouden
07:40 33 scholen in Michigan houden vandaag de deuren gesloten omdat ze bang zijn dat de Apocalypsgeruchten massapaniek zullen veroorzaken bij hun leerlingen

07:35 De Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale (SKEPP) en de Volkssterrenwacht Mira geven om 11 uur de persconferentie "Dit is niet het einde van de wereld". Knack zal daar uiteraard aanwezig zijn.

07:30 Het CDC - het Centrum voor Disease Control and Prevention- in Atlanta heeft een tijdje geleden een Zombie Apocalypse Preparedness Plan gelanceerd. Men begint zich daar nu vragen bij te stellen. Zou het?

07:20 Andere mensen maken zich dan weer zorgen over de helderroze lucht "terwijl het nog maar half twee 's nachts is"

07:15 Op twitter wordt gemeld dat er "verschillende UFO's" gespot zijn boven de Amerikaanse staat Californië

07:05 Als vandaag de wereld vergaat dan zal het snel gebeuren. Vandaag is het immers de kortste dag van het jaar, zo meldt Frank Deboosere. De nachten van 20/21 dec en 21/22 dec 2012 zijn ex aequo de langste nachten van het jaar.

06:55 Over heel de wereld bereiden mensen zich voor op de Apocalyps. Spirituelen verzamelen zich vlakbij de ruïnes van Chichén Itzá. Ook de "veilige plekken" zoals de Franse berg Bugarach en het Turkse stadje Sirince trekken veel bezoekers, al zijn er voorlopig meer journalisten dan echte believers aanwezig

06:35 De hele Apocalyps moet in China doodgezwegen worden om massapaniek te vermijden.

06: 30 In China worden aan de lopende band mensen opgepakt die het einde van de wereld verkondigen. Ze maken deel uit van de christelijke groepering Almighty God

06.15 uur LEES OOKLees ook: De Preppers bereiden zich al langer voor op het einde van de wereld
06.10 uur LEES OOKLees ook: Op deze plekken overleeft u het einde van de wereld
06.00 uur: Goeiemorgen. Welkom bij de liveblog van Knack.be over het einde van de wereld. Hier kan u de hele dag van minuut tot minuut het nieuws over de Apocalyps en het einde van de Maya kalender volgen.

Er was een catastrofe voorspeld, vuur en kolkend water. En dan zou het licht uitgaan. Omdat de Maya-kalender dat zo zou voorspeld hebben, aldus sommigen. Alvast de Maya's waren niet opgezet met die nogal onzorgvuldige lezing van hun kalender. Zij vierden zoals steeds bij de overgang van een cyclus feest. Ondertussen houden mensen Einde-Van-De-Wereld-feestjes, blijven believers waarschuwen voor Het Einde (of stellen ze hun berekeningen bij - een mens heeft nu eenmaal zekerheden nodig) en twitterde en facebookte men lustig grapjes over het doek dat maar niet wil vallen. De anticlimax van de eeuw hebben we alvast gehad.17.30 Tot zover deze liveblog over het einde van de wereld. Bedankt om ons te volgen. Meer nieuws over de Apocalyps op de homepage.15.00 Student Journalistiek Andreas Heyerick zit in het Franse dorpje Bugarach en laat weten aan Knack.be: "Dat er veel believers naar Bugarach zouden komen, lijkt een volledig uit de handen gelopen media-grap te zijn. Ik kampeer hier al drie dagen en heb vooral veel journalisten gezien. Er zijn wat bewoners die het schouwspel komen bekijken. Sommigen hebben zich als buitenaards wezen verkleed om grappig te zijn."13:40 Of het einde der tijden enkel over dit ondermaanse bestaan gaat, is onduidelijk. Gaan we alsnog naar hemel of hel, eenmaal de ramp zich voltrekt? Wie het zieltje naar boven weet te zweven, is verzekerd van rijstpap en harp op de achtergrond. Leuk en goed voor de zenuwen, maar wie naar de hel gaat, zou zich wel eens kunnen bescheuren aan een hilarische Rowan Atkinson die als 'Toby' (ook gekend als Lucifer) een dolkomische infernale gastheer speelt. Hemel of hel? Onze keuze is in dat geval snel gemaakt, maar beslist u vooral zelf.13:19 Een Chinese man zocht inspiratie bij Noah én professor Gobelijn om het einde der tijden te overleven: hij bouwde de 'Bol van Noah'. Een stormloop aan inschrijvingen zal hij echter niet hoeven te verwachten, zo blijkt uit de testfase die u hier kan bekijken.12:21 (11:21 GMT) De wereld is niet vergaan.12:08 Minihysterie op twitter, nu verschillende nieuwssites een tweet oppikken die de social media man van het Nasa Voyager 2 ruimtetuig om 4u deze ochtend heeft verstuurd: END MAYACAL BTUN 12.19.19.17.19 SHUTDOWN:UNIV(12) BEGIN BTUN 13.0.0.0.0 BOOT:UNIV(13) 11:58 "Ik ben het niet eens met de kritiek dat de overheid hierover moet communiceren, want als ze dat doen voedt dat de complottheorieën. Hetzelfde geldt voor NASA: die zitten tot over hun oren in de complotsfeer." (Mollet)11:56 " Het moet niet doodgezwegen worden, maar men moet wel opletten met grapjes, niet iedereen begrijpt dat" (Trachet)11:55 "Het zijn vooral vrouwen die ons bellen, omdat ze zich ongerust maken over hun kinderen, die vanalles horen op school. Een andere groep zijn de jongeren; die allerlei verhalen lezen op het internet, maar niet de wetenschappelijke bagage hebben om het te plaatsen." (Mollet)11:50 "Patrick Geryl, de man die in België het circus op gang heeft getrokken, zit nu gewoon thuis. Hij zou naar de Drakenberg gaan met een groep, maar om financiële redenen is er ruzie ontstaan. Dus zit hij maar gewoon in zijn eigen woonkamer. Om maar te zeggen..." (Mollet) 11:47 Maar mensen zijn er wel mee bezig. Overal ter wereld worden survivalpakketten verkocht en ook Mollet merkt op dat ze bij Stock Americain een verhoogde verkoop van overlevingsspullen zagen 11:44 "Inslagen van kometen en dergelijke gebeuren om de zoveel miljoenen jaren. Sinds de beschaving van de mens is geen wereldomvattende ramp voorgekomen" (Trachet) 11:42 "Gewoon al redeneren dat het einde van de wereld in die 80 jaar waarover wij spreken zou bestaan, wijst op het gebrek aan inzicht in grootordes" (Mollet) 11:40 "Als er iets ergs gebeurt, zoals op 11 september 2001 in New York, dan is dat nooit voorspeld. Om maar te zeggen hoe accuraat die voorspellingen zijn", Herman Boel 11:38 Volgens een peiling van ipsos zou ongeveer 15% van de wereldbevolking geloven in het einde van de wereld op 21 december. In de Verenigde Staten, Turkije en China gelooft 20% erin, in Europa slechts 7 à 8% 11:35 "Ja, het zal ooit gedaan zijn met de aarde, wanneer die een rode reus wordt, maar dat zal pas gebeuren over vijf à tien miljard jaar" (Mollet)11:32 "Hoe dichter de datum nadert, hoe meer mensen zich gerustgesteld zouden moeten voelen. Zo'n immense catastrofe -zoals voorspeld- organiseer je niet op een paar uur. Je zou denken dat als er vandaag nog niets te zien is dat men kalmeert, maar de paniek loopt crescendo bij de believers" (Mollet)11:26 "Er wordt gezegd dat de wereld om 21u15 zou vergaan, maar believers beginnen hun voorspellingen al bij te stellen. De datum zou niet kloppen, of er zou eerder sprake zijn van een nieuw kosmisch bewustzijn dan van een ondergang", aldus Mollet11:25 Philippe Mollet van Volkssterrenwacht Mira: "Het was schrijnend, die telefoons van mensen die niet meer konden slapen van angst. Wij konden op de duur ook niet meer slapen omdat we constant bezig waren met geruststellen!" De mensen van Mira hebben de onheilsvoorspellingen ook al ontkracht op hun website.11:20 Volgens voorspellingen zou de aarde anders beginnen draaien maar dat is volgens de specialisten op de SKEPP en Mira-persconferentie onmogelijk. Die voorspellingen zouden door de Egyptenaren en Maya's in een geheime code gestoken hebben, maar er is geen bewijs dat zij iets wisten over magnetisme of zonne-activiteit11:15 Ondertussen circuleren op het internet verschillende beweringen over het tijdstip van de Apocalyps. Aangezien het overal nog redelijk rustig is, wordt 21:12 steeds aannemelijker11:12 "In vroegere Midden-Amerikaanse culturen was een cyclusovergang altijd een kritiek moment, maar daarna werd er feest gevierd", aldus Trachet11:11 Er volgt uitleg over de Maya-kalender. Herman Boel, de man die zich voor SKEPP met Apocalypsen bezighoudt, nuanceert door te zeggen dat er meerdere Maya-kalenders bestonden11:07 Aan het woord is ere-voorzitter van SKEPP Tim Trachet. In 2004 publiceerde SKEPP al een artikel dat de theorieën rond 21/12/2012 ontkracht. "We zouden niet weten waarom er dan iets speciaals zou gebeuren"11:04 SKEPP en Mira dekken zich alvast in tegen nieuwe voorspellingen. Er gaan namelijk verse geruchten dat de wereld in april weer een dodelijke opdoffer zou krijgen11:02 Volkssterrenwacht Mira kreeg een hele week telefoontjes van bezorgde mensen. Om 23h gisteravond hingen ze nog aan de lijn met een bezorgde moeder11:00 Knack.be journalist Simon Demeulemeester woont op dit eigenste moment de persconferentie van De Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale (SKEPP) en de Volkssterrenwacht Mira bij10:45 De Guatemalese overheid heeft ter ere van de viering van de Dertiende Baktun nieuwe postzegels uitgevaardigd met typische Maya prints10:40 Believers maken zich zorgen nu bekend is geraakt dat niemand van de politie van Guatemala vandaag vrijaf mocht nemen. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Mauricio Lopez Bonilla werd deze maatregel genomen om er zeker van te zijn dat er voldoende veiligheidspersoneel aanwezig zou zijn om de verschillende feesten die vandaag in het land plaatsvinden in goede banen te leiden.10:21 Wat zou u doen moest u met zekerheid weten dat u nog maar twee uur te leven had?10:15 De "I survived the Apocalypse" t-shirts beginnen -ietwat voorbarig- vlotjes over de virtuele toonbank te rollen. Want hoewel sommigen geloven dat de Apocalyps om twaalf uur vannacht had moeten plaatsvinden, houden de échte believers zich vast aan 11h21 GMT 10:00 Al naar Google gesurft vandaag? Hun Doodle van vandaag is uiteraard ook Maya-gerelateerd. Het typische Google logo is vandaag uit steen gehouwen. Wie erop klikt krijgt de zoekresultaten voor 'End of the 13th Baktun'. 09:50 In Amerika (waar het nu nog nacht is) zijn verschillende Apocalypsparty's aan de gang en ook in België worden vanavond soortgelijke feestjes georganiseerd. Toch waarschuwt de Mexicaanse professor Antonio Vazquez Alba, de zelfverklaarde "wizard", voor grote bijeenkomsten. "Er kan nog altijd massapaniek uitbreken", zegt hij. "Mensen kunnen elkaar dan vertrappelen. Bovendien mogen we ons ook verwachten aan mensen die zelfmoord plegen of brutale aanslagen hebben gepland tijdens die feesten."09:35 Ook Vladimir Poetin moeit zich in de discussie. Tijdens een persconferentie in Moskou legde hij het verzamelde journaille uit dat de wereld niet vandaag, maar pas over 4,5 miljard jaar zal vergaan. Bekijk de video hier.09:25 Onze weerman Frank Deboosere is alvast niet bang. Op zijn blog schrijft hij dat hij vandaag gewoon extra goed zal opletten in het verkeer "en zorgen dat ik niet van de trap val"09: 18 Nog drie uur en drie minuten voor de wereld zou moeten vergaan (Om 11.21 GMT)09:00 De meest besproken figuur die in het Franse bergdorpje rondloopt is een jongeman die zichzelf Oriana laat noemen. Hij beweert dat de Apocalyps niet het einde der tijden zal zijn, maar dat het ons eerder een revelatie zal brengen. "Het zal een vorm van verlichting zijn die door onze lichamen zal trekken, alsof je 10.000 orgasmes tegelijkertijd beleeft."08:55 Momenteel aanwezig in toevluchtsoord Bugarach: zo'n 150 politieagenten, een handvol gelovers en 250 gefrustreerde journalisten (bron: businessinsider)08:45 Op de BBC wordt gesproken over hoe men de believers kan opvangen na vandaag. Sommige mensen hebben hun huis en auto verkocht, hun job opgegeven en geld geinvesteerd in een toevluchtsoord dat misschien niet nodig zal blijken. De teleurstelling en ontreddering die deze believers te wachten staat als de wereld vandaag niet vergaat zal onbeschrijfelijk zijn.08:30 De online krant The Australian meldt dat de Verenigde Naties ontkend hebben kaartjes te verkopen voor de fameuze ark die mensen tegen de Apocalyps zou moeten beschermen. Deze "United Nations 2012 China Tibetan Noah's Ark tickets" waren een grote hit op de Chinese social media websites08:15 Opgelet! Computervirussen doen de ronde. Wanneer u een e-mail krijgt met bijlage "will the world end in 2012.ppt"; klik deze dan niet open. Ook met twitterlinks moet u uitkijken. Op een dag als vandaag -wanneer iedereen massaal op het woordje Apocalyps klikt- bent u immers een makkelijk doelwit08:05 Meest geretweet: "People are making Apocalypse jokes like there's no tomorrow"07:50In Limburg heeft de Apocalyps al flink huisgehouden07:40 33 scholen in Michigan houden vandaag de deuren gesloten omdat ze bang zijn dat de Apocalypsgeruchten massapaniek zullen veroorzaken bij hun leerlingen07:35 De Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale (SKEPP) en de Volkssterrenwacht Mira geven om 11 uur de persconferentie "Dit is niet het einde van de wereld". Knack zal daar uiteraard aanwezig zijn. 07:30 Het CDC - het Centrum voor Disease Control and Prevention- in Atlanta heeft een tijdje geleden een Zombie Apocalypse Preparedness Plan gelanceerd. Men begint zich daar nu vragen bij te stellen. Zou het?07:20 Andere mensen maken zich dan weer zorgen over de helderroze lucht "terwijl het nog maar half twee 's nachts is"07:15 Op twitter wordt gemeld dat er "verschillende UFO's" gespot zijn boven de Amerikaanse staat Californië 07:05 Als vandaag de wereld vergaat dan zal het snel gebeuren. Vandaag is het immers de kortste dag van het jaar, zo meldt Frank Deboosere. De nachten van 20/21 dec en 21/22 dec 2012 zijn ex aequo de langste nachten van het jaar. 06:55 Over heel de wereld bereiden mensen zich voor op de Apocalyps. Spirituelen verzamelen zich vlakbij de ruïnes van Chichén Itzá. Ook de "veilige plekken" zoals de Franse berg Bugarach en het Turkse stadje Sirince trekken veel bezoekers, al zijn er voorlopig meer journalisten dan echte believers aanwezig06:35 De hele Apocalyps moet in China doodgezwegen worden om massapaniek te vermijden. 06: 30 In China worden aan de lopende band mensen opgepakt die het einde van de wereld verkondigen. Ze maken deel uit van de christelijke groepering Almighty God06.15 uur LEES OOKLees ook: De Preppers bereiden zich al langer voor op het einde van de wereld06.10 uur LEES OOKLees ook: Op deze plekken overleeft u het einde van de wereld06.00 uur: Goeiemorgen. Welkom bij de liveblog van Knack.be over het einde van de wereld. Hier kan u de hele dag van minuut tot minuut het nieuws over de Apocalyps en het einde van de Maya kalender volgen.