In Nederland heeft de nieuwe Zwarte Piet geen kroeshaar meer en is hij definitief bruin. Ook zijn volle rode lippen zijn verdwenen en zijn pak is wat hipper geworden. Daarnaast draagt hij geen oorringen meer. Die suggestie doet het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE). Het centrum presenteerde na onderzoek de mogelijke Zwarte Piet anno 2014 in het tv-programma "Knevel & Van den Brink". Daarmee komt geen einde aan de discussie, want in het programma werd door de tegenstanders een paarse piet met rood haar gepresenteerd.

Niet bindend

De "nieuwe Zwarte Piet" is niet de knecht die het VIE sinterklaascomités oplegt. Integendeel zelfs, want een verkennend onderzoek door historicus en erfgoedspecialist Gabor Kozijn leverde geen concrete resultaat op. Kleinschalige experimenten van onderop zouden perspectief moet bieden, "omdat niemand wordt gedwongen tot wat dan ook", aldus het centrum.

Het onderzoek maakte wel duidelijk dat de verschillende betrokken partijen bij het sinterklaasfeest niet weer de festiviteiten in een sfeer van "constant debat" willen houden. "Dat wil niemand de kinderen aandoen. Weinigen geloven dat een geforceerde oplossing, opgelegd van bovenaf, resultaat zal hebben", aldus het centrum.

Symbool van racisme

Vooral vorig jaar ontstond er rond Sinterklaastijd een hevige discussie over Zwarte Piet, die volgens sommigen het symbool van racisme is. Zelfs de Verenigde Naties (VN) bemoeide zich er mee. Een VN-werkgroep stelde dat de Nederlandse overheid het initiatief moet nemen voor een nationaal debat over Zwarte Piet. (Belga/TE)

In Nederland heeft de nieuwe Zwarte Piet geen kroeshaar meer en is hij definitief bruin. Ook zijn volle rode lippen zijn verdwenen en zijn pak is wat hipper geworden. Daarnaast draagt hij geen oorringen meer. Die suggestie doet het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE). Het centrum presenteerde na onderzoek de mogelijke Zwarte Piet anno 2014 in het tv-programma "Knevel & Van den Brink". Daarmee komt geen einde aan de discussie, want in het programma werd door de tegenstanders een paarse piet met rood haar gepresenteerd. De "nieuwe Zwarte Piet" is niet de knecht die het VIE sinterklaascomités oplegt. Integendeel zelfs, want een verkennend onderzoek door historicus en erfgoedspecialist Gabor Kozijn leverde geen concrete resultaat op. Kleinschalige experimenten van onderop zouden perspectief moet bieden, "omdat niemand wordt gedwongen tot wat dan ook", aldus het centrum. Het onderzoek maakte wel duidelijk dat de verschillende betrokken partijen bij het sinterklaasfeest niet weer de festiviteiten in een sfeer van "constant debat" willen houden. "Dat wil niemand de kinderen aandoen. Weinigen geloven dat een geforceerde oplossing, opgelegd van bovenaf, resultaat zal hebben", aldus het centrum. Vooral vorig jaar ontstond er rond Sinterklaastijd een hevige discussie over Zwarte Piet, die volgens sommigen het symbool van racisme is. Zelfs de Verenigde Naties (VN) bemoeide zich er mee. Een VN-werkgroep stelde dat de Nederlandse overheid het initiatief moet nemen voor een nationaal debat over Zwarte Piet. (Belga/TE)