Autobestuurders in Brussel kennen het grootste fileleed van Europa. Op 38,9 procent van de wegen is er dagelijks file. Daarmee scoort onze hoofdstad nog net slechter dan Warschau (38,1 procent) en Londen (34,5 procent).

Brussel, leider van het fileklassement

De cijfers zijn bij elkaar gebracht door gebruikers van de TomTom-routebegeleiding en staan te lezen in De Standaard en het Nieuwsblad. Ruim 30 miljoen automobilisten sturen automatisch informatie door over de verkeersomstandigheden. TomTom verwerkte meer dan 800 miljard gegevens. De toestand in Brussel gaat erop achteruit, want vorig jaar scoorde onze hoofdstad nog 37,7 procent. Ook toen was Brussel al leider van het klassement.

Aftredend staatssecretaris voor Financiën Bernard Clerfayt (MR) pleitte vorig jaar voor de invoering van een tolheffing in Brussel, in navolging van Londen in 2003. Maar in Londen is het fileverkeer in die acht jaar nauwelijks afgenomen. Dit jaar daalde de score van de Britse hoofdstad met 0,2 procent. Ook Oslo hanteert al jaren een tolsysteem voor het verkeer in de binnenstad maar toch is er nog altijd een fileprobleem (26,9 procent).

Danny Smagghe van Touring wijst er op dat de wegencapaciteit in Brussel fors is afgenomen door rijstroken te schrappen. "Bovendien is het hele centrum zone 30 geworden. Dat heeft automatisch tot trager verkeer en meer files geleid", aldus Smagghe.

Dublin is de beste

Dublin tekent voor de beste jaarprestatie. De Ierse hoofdstad staat 24ste maar kan zijn fileleed met 9,7 procent verminderen. Mogelijk heeft de economische crisis die Ierland hard treft, geleid tot aanzienlijk minder verkeer. (Belga)

Autobestuurders in Brussel kennen het grootste fileleed van Europa. Op 38,9 procent van de wegen is er dagelijks file. Daarmee scoort onze hoofdstad nog net slechter dan Warschau (38,1 procent) en Londen (34,5 procent). Brussel, leider van het fileklassement De cijfers zijn bij elkaar gebracht door gebruikers van de TomTom-routebegeleiding en staan te lezen in De Standaard en het Nieuwsblad. Ruim 30 miljoen automobilisten sturen automatisch informatie door over de verkeersomstandigheden. TomTom verwerkte meer dan 800 miljard gegevens. De toestand in Brussel gaat erop achteruit, want vorig jaar scoorde onze hoofdstad nog 37,7 procent. Ook toen was Brussel al leider van het klassement. Aftredend staatssecretaris voor Financiën Bernard Clerfayt (MR) pleitte vorig jaar voor de invoering van een tolheffing in Brussel, in navolging van Londen in 2003. Maar in Londen is het fileverkeer in die acht jaar nauwelijks afgenomen. Dit jaar daalde de score van de Britse hoofdstad met 0,2 procent. Ook Oslo hanteert al jaren een tolsysteem voor het verkeer in de binnenstad maar toch is er nog altijd een fileprobleem (26,9 procent). Danny Smagghe van Touring wijst er op dat de wegencapaciteit in Brussel fors is afgenomen door rijstroken te schrappen. "Bovendien is het hele centrum zone 30 geworden. Dat heeft automatisch tot trager verkeer en meer files geleid", aldus Smagghe. Dublin is de beste Dublin tekent voor de beste jaarprestatie. De Ierse hoofdstad staat 24ste maar kan zijn fileleed met 9,7 procent verminderen. Mogelijk heeft de economische crisis die Ierland hard treft, geleid tot aanzienlijk minder verkeer. (Belga)