Britten op zoek naar nieuw volkslied voor Engeland

Prins William zingt het volkslied van Wales tijdens de Rugby Cup. © Reuters

Is het straks gedaan met ‘God Save the Queen’? In het Brits parlement wordt gedebatteerd over een nieuw volkslied voor Engelse ploegen en atleten bij sportwedstrijden.

Op sportwedstrijden, waaraan Engeland, Schotland en Wales afzonderlijk deelnemen, hebben Schotland en Wales hun eigen officiële volksliederen (‘Flower of Scotland’ en ‘Land of My Fathers’), terwijl Engelse ploegen gewoonlijk het nationaal volkslied ‘God Save the Queen’ zingen voor de start van de wedstrijd.

Het Britse parlementslid Toby Perkins, initiatiefnemer van het debat, wil dat Engeland voortaan ‘Jerusalem’, met de woorden van William Blake, als officieel lied aanneemt. Andere mogelijkheden zijn ‘Land Of Hope And Glory’ en ‘There’ll Always Be An England’.

David Bowie

Perkins wil ook het publiek consulteren voor suggesties. Die zijn echter iets frivoler dan de officiële kandidaten, gaande van ‘Ace of Spades’ van Motörhead, ‘Bittersweet Symphony’ van The Verve tot zelfs de begintune van de populaire soapreeks Eastenders of de Benny Hill-tune. Sinds de dood van David Bowie is ook ‘Heroes’ in de running.

‘God Save The Queen’ wordt dan enkel nog voorbehouden voor teams die het volledige Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigen.

Engeland speelt deze zomer op het EK in Frankrijk tegen Wales in Groep B. Of tegen dan is beslecht welk nieuw volkslied er komt, is onwaarschijnlijk. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content