Het Zuid-Amerikaanse land Bolivia kampt met een besmettelijke ziekte. De "Boliviaanse tijd" kent maar één symptoom en dat is te laat komen. Om haar inwoners te genezen, wil de regering bonussen geven aan Bolivianen die op tijd komen op het werk en op afspraken.

Terwijl de file hier al gedaan is om negen uur 's ochtends, begint het piekuur in Bolivia dan maar net. Want daar is het de gewoonte om pas naar het werk te vertrekken als je er eigenlijk al een halfuur of een uur had moeten zijn. De regering van president Evo Morales wil de strijd aangaan met de "Boliviaanse tijd" door bonussen te schenken aan stipte werknemers.

Volgens de regering is het de enige manier om die nationale gewoonte af te leren. Bolivia is een van de armste landen in Zuid-Amerika dus is extra geld altijd welkom voor de inwoners. Daarnaast is op tijd komen ook goed voor de economie. De maatregel zou de productiviteit verhogen en dat stimuleert de economische ontwikkeling van het land.

Binnen een maand beslist het Congres over de wet. Die zal waarschijnlijk goedgekeurd worden aangezien de partij van Morales over een meerderheid beschikt. Benieuwd of de president dan ook een bonus zal krijgen, want ook hij lijdt aan het laatheidssyndroom. Zo verlieten journalisten eens woedend een persconferentie nadat hij hen bijna twee uur had laten wachten. Binnen een maand beslist het Congres over de wet.

Boliviaanse tijd

Samuel Mendoza is een taxichauffeur en twijfelt of de Bolivianen stipter zullen worden door de bonussen. "Bolivianen zijn echt onverantwoordelijk. Ze vertrekken niet op tijd naar het werk en komen nooit ergens op tijd aan. Het is alsof ze niet weten wat een horloge is", aldus Mendoza die zichzelf beschouwt als een uitzondering onder de late Bolivianen.

In Bolivia is het doodnormaal als je afspreekt met iemand dat die pas 30 minuten later komt. En dan heb je zelfs nog geluk, liet Mendoza weten aan de Britse nieuwszender BBC. Afspraken in verband met wegenwerken worden dus ook niet nageleefd. Een tunnel die een maand geleden af moest zijn, is nu pas afgewerkt.

Ook leraren volgen de "Boliviaanse tijd". Een studente vertelde de BBC dat sommige docenten soms een kwartier tot een halfuur te laat komen. Sommige komen zelfs niet eens opdagen.

Het Zuid-Amerikaanse land Bolivia kampt met een besmettelijke ziekte. De "Boliviaanse tijd" kent maar één symptoom en dat is te laat komen. Om haar inwoners te genezen, wil de regering bonussen geven aan Bolivianen die op tijd komen op het werk en op afspraken. Terwijl de file hier al gedaan is om negen uur 's ochtends, begint het piekuur in Bolivia dan maar net. Want daar is het de gewoonte om pas naar het werk te vertrekken als je er eigenlijk al een halfuur of een uur had moeten zijn. De regering van president Evo Morales wil de strijd aangaan met de "Boliviaanse tijd" door bonussen te schenken aan stipte werknemers. Volgens de regering is het de enige manier om die nationale gewoonte af te leren. Bolivia is een van de armste landen in Zuid-Amerika dus is extra geld altijd welkom voor de inwoners. Daarnaast is op tijd komen ook goed voor de economie. De maatregel zou de productiviteit verhogen en dat stimuleert de economische ontwikkeling van het land. Binnen een maand beslist het Congres over de wet. Die zal waarschijnlijk goedgekeurd worden aangezien de partij van Morales over een meerderheid beschikt. Benieuwd of de president dan ook een bonus zal krijgen, want ook hij lijdt aan het laatheidssyndroom. Zo verlieten journalisten eens woedend een persconferentie nadat hij hen bijna twee uur had laten wachten. Binnen een maand beslist het Congres over de wet. Boliviaanse tijd Samuel Mendoza is een taxichauffeur en twijfelt of de Bolivianen stipter zullen worden door de bonussen. "Bolivianen zijn echt onverantwoordelijk. Ze vertrekken niet op tijd naar het werk en komen nooit ergens op tijd aan. Het is alsof ze niet weten wat een horloge is", aldus Mendoza die zichzelf beschouwt als een uitzondering onder de late Bolivianen. In Bolivia is het doodnormaal als je afspreekt met iemand dat die pas 30 minuten later komt. En dan heb je zelfs nog geluk, liet Mendoza weten aan de Britse nieuwszender BBC. Afspraken in verband met wegenwerken worden dus ook niet nageleefd. Een tunnel die een maand geleden af moest zijn, is nu pas afgewerkt. Ook leraren volgen de "Boliviaanse tijd". Een studente vertelde de BBC dat sommige docenten soms een kwartier tot een halfuur te laat komen. Sommige komen zelfs niet eens opdagen.