Duizenden bijgelovige inwoners van Rome zullen woensdag de Italiaanse hoofdstad verlaten. De reden: ze geloven dat de pseudowetenschapper Raffaele Bendandi kort voor zijn dood in 1979 een zware aardbeving op 11 mei 2011 heeft voorspeld. Volgens geofysici is er echter absoluut geen reden tot paniek.

De Italiaanse krant La Repubblica meldt dat het aantal verlofaanvragen onder ambtenaren in Rome voor woensdag 18 procent hoger ligt dan voor dezelfde dag vorig jaar. Scholen verwachten dat een op de vijf ouders hun kinderen niet naar school zullen brengen. Vele winkels zullen gesloten blijven.

Oorzaak van de paniek is het al maanden op het internet circulerende gerucht dat Bendandi, die in 1979 overleed, kort voor zijn dood voorspelde dat een verwoestende aardbeving Rome op 11 mei 2011 met de grond gelijk zou maken. Dat Bendandi volgens zijn aanhangers verschillende aardbevingen juist voorspelde, draagt uiteraard bij aan de hysterie.

Toch is er volgens het geofysisch observatorium van Faenza, de geboorteplaats van Bendandi, in de geschriften van de man geen enkele vermelding te vinden van een aardbeving op 11 mei 2011 in Rome. "Datum noch plaats zijn terug te vinden," zegt voorzitster Paola Lagorio.

Het Geofysisch instituut houdt woensdag ook een opendeurdag waarbij de wetenschappers met video's en lezingen zullen duidelijk maken dat het voorspellen van een aardbeving nagenoeg onmogelijk is. (Belga/KVDA)

Duizenden bijgelovige inwoners van Rome zullen woensdag de Italiaanse hoofdstad verlaten. De reden: ze geloven dat de pseudowetenschapper Raffaele Bendandi kort voor zijn dood in 1979 een zware aardbeving op 11 mei 2011 heeft voorspeld. Volgens geofysici is er echter absoluut geen reden tot paniek. De Italiaanse krant La Repubblica meldt dat het aantal verlofaanvragen onder ambtenaren in Rome voor woensdag 18 procent hoger ligt dan voor dezelfde dag vorig jaar. Scholen verwachten dat een op de vijf ouders hun kinderen niet naar school zullen brengen. Vele winkels zullen gesloten blijven. Oorzaak van de paniek is het al maanden op het internet circulerende gerucht dat Bendandi, die in 1979 overleed, kort voor zijn dood voorspelde dat een verwoestende aardbeving Rome op 11 mei 2011 met de grond gelijk zou maken. Dat Bendandi volgens zijn aanhangers verschillende aardbevingen juist voorspelde, draagt uiteraard bij aan de hysterie. Toch is er volgens het geofysisch observatorium van Faenza, de geboorteplaats van Bendandi, in de geschriften van de man geen enkele vermelding te vinden van een aardbeving op 11 mei 2011 in Rome. "Datum noch plaats zijn terug te vinden," zegt voorzitster Paola Lagorio. Het Geofysisch instituut houdt woensdag ook een opendeurdag waarbij de wetenschappers met video's en lezingen zullen duidelijk maken dat het voorspellen van een aardbeving nagenoeg onmogelijk is. (Belga/KVDA)