IJsland is het meest vreedzame land ter wereld. Het land was in 2008 al eens de beste van de klas, maar kwam de jaren daarop in zwaar stormweer terecht veroorzaakt door de economische en financiële crisis. Veel IJslanders uitten in demonstraties hun onvrede over de regering.

Bank vooruit voor België

Nieuw-Zeeland en Japan staan respectievelijk op de 2de en 3de plaats. België maakt een sprongetje voorwaarts naar de 14de plaats, na een 17de plaats in 2010. West-Europa is voor het vijfde opeenvolgende jaar de meest vreedzame regio ter wereld, met een prominente rol voor de Scandinavische landen die naast Ijsland ook kunnen rekenen op Denemarken, Finland en Noorwegen bij de eerste 10.

De Arabische Lente had een zware impact op de ranking van een aantal landen: Libië maakte een vrije val van 83 plaatsen naar de 143ste plek, Bahrein (123) dook 51 plaatsen naar beneden, en ook Egypte - 24 plekken naar beneden naar 73 - liet van zijn pluimen.

De wereld werd er het voorbije jaar weer iets minder vreedzaam op, waarbij het resultaat negatief werd beïnvloed door vooral de dreiging van terreuraanvallen en de kans op gewelddadige demonstraties. Aan die negatieve evolutie is een economisch kostenplaatje verbonden, dat wordt geschat op iets meer dan 8.000 miljard dollar wereldwijd voor het voorbije jaar.

Rode lantaarn Somalië

Irak is eindelijk zijn rode lantaarn kwijt en staat die af aan het door burgeroorlogen verscheurde Somalië. Soedan is derde laatste, net voorafgegaan door Afghanistan. (Belga)

IJsland is het meest vreedzame land ter wereld. Het land was in 2008 al eens de beste van de klas, maar kwam de jaren daarop in zwaar stormweer terecht veroorzaakt door de economische en financiële crisis. Veel IJslanders uitten in demonstraties hun onvrede over de regering. Bank vooruit voor België Nieuw-Zeeland en Japan staan respectievelijk op de 2de en 3de plaats. België maakt een sprongetje voorwaarts naar de 14de plaats, na een 17de plaats in 2010. West-Europa is voor het vijfde opeenvolgende jaar de meest vreedzame regio ter wereld, met een prominente rol voor de Scandinavische landen die naast Ijsland ook kunnen rekenen op Denemarken, Finland en Noorwegen bij de eerste 10. De Arabische Lente had een zware impact op de ranking van een aantal landen: Libië maakte een vrije val van 83 plaatsen naar de 143ste plek, Bahrein (123) dook 51 plaatsen naar beneden, en ook Egypte - 24 plekken naar beneden naar 73 - liet van zijn pluimen. De wereld werd er het voorbije jaar weer iets minder vreedzaam op, waarbij het resultaat negatief werd beïnvloed door vooral de dreiging van terreuraanvallen en de kans op gewelddadige demonstraties. Aan die negatieve evolutie is een economisch kostenplaatje verbonden, dat wordt geschat op iets meer dan 8.000 miljard dollar wereldwijd voor het voorbije jaar. Rode lantaarn Somalië Irak is eindelijk zijn rode lantaarn kwijt en staat die af aan het door burgeroorlogen verscheurde Somalië. Soedan is derde laatste, net voorafgegaan door Afghanistan. (Belga)