Sinds juni 2014 werkt Bellewaerde mee aan een kweekprogramma in samenwerking met EAZA (European Association for Zoos and Aquaria) voor de met uitsterven bedreigde amoerluipaarden. In oktober 2015 was er een eerste poging om het koppel te laten kweken maar zonder succes.

Belangrijke stap in kweekprogramma

Er hangt liefde in de lucht tijdens het Valentijnsweekend want een recente poging blijkt meer geluk te brengen. Voor het eerst konden de verzorgers meerdere paringen tussen het koppel Vlada en Kitan vaststellen aan de hand van beeldopnames.

Bellewaerde noemt dit een belangrijke stap in het kweekprogramma. Dit programma heeft als doelstelling om de nakomelingen, geboren in dierentuinen, terug in het wild uit te zetten in een beschermd natuurreservaat in Rusland, het oorspronkelijk leefgebied van de dieren.

Slechts 70 amoerluipaarden in het wild

Uit recente cijfers van het WWF en de IUCN (International Union for Conservation of Nature) Red List blijkt dat er slechts 70 amoerluipaarden in het wild voorkomen, wat hen de status van "Critically Endagered" of ernstig bedreigd geeft. "Voorlopig is het nog even afwachten, maar we zijn hoopvol", aldus Melissa Nollet, dierenarts van Bellewaerde.

"Een mogelijke geboorte zou een zeer grote opsteker zijn voor zowel het kweekprogramma als de verzorgers. De gebeurtenissen van vandaag zijn sowieso al een signaal dat de dieren zich hier goed voelen." Als alles positief evolueert, worden er eind mei kleine amoerluipaardjes verwacht in Bellewaerde.

Sinds juni 2014 werkt Bellewaerde mee aan een kweekprogramma in samenwerking met EAZA (European Association for Zoos and Aquaria) voor de met uitsterven bedreigde amoerluipaarden. In oktober 2015 was er een eerste poging om het koppel te laten kweken maar zonder succes.Belangrijke stap in kweekprogrammaEr hangt liefde in de lucht tijdens het Valentijnsweekend want een recente poging blijkt meer geluk te brengen. Voor het eerst konden de verzorgers meerdere paringen tussen het koppel Vlada en Kitan vaststellen aan de hand van beeldopnames.Bellewaerde noemt dit een belangrijke stap in het kweekprogramma. Dit programma heeft als doelstelling om de nakomelingen, geboren in dierentuinen, terug in het wild uit te zetten in een beschermd natuurreservaat in Rusland, het oorspronkelijk leefgebied van de dieren.Slechts 70 amoerluipaarden in het wildUit recente cijfers van het WWF en de IUCN (International Union for Conservation of Nature) Red List blijkt dat er slechts 70 amoerluipaarden in het wild voorkomen, wat hen de status van "Critically Endagered" of ernstig bedreigd geeft. "Voorlopig is het nog even afwachten, maar we zijn hoopvol", aldus Melissa Nollet, dierenarts van Bellewaerde."Een mogelijke geboorte zou een zeer grote opsteker zijn voor zowel het kweekprogramma als de verzorgers. De gebeurtenissen van vandaag zijn sowieso al een signaal dat de dieren zich hier goed voelen." Als alles positief evolueert, worden er eind mei kleine amoerluipaardjes verwacht in Bellewaerde.