Sinds januari van dit jaar zijn er volgens New Zealand Avocado al bijna 40 grootschalige avocadodiefstallen gepleegd in boomgaarden op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, waarbij onlangs tijdens één incident zo'n 350 vruchten werden buit gemaakt. Aangenomen wordt dat de cijfers zelfs nog hoger liggen omdat heel wat diefstallen wellicht niet worden aangegeven. De verboden vruchten worden vervolgens aangeboden op de zwarte markt en verkocht in pop-upstalletjes langs de weg of kleine groenten- en fruitwinkels.

Een avocado kost in Nieuw-Zeeland tegenwoordig tussen de 2,5 en 4 euro per stuk na een slecht seizoen vorig jaar en een stijgende vraag naar het zogenaamde superfood. Volgens de avocadosector zijn er in 2015 96.000 Nieuw-Zeelandse huishoudens bijgekomen die regelmatig avocado's kopen.

Risico

Maar het gestolen fruit brengt ook risico's met zich mee. De avocado's zijn onrijp en sommige werden recent nog besproeid en dragen dus mogelijk nog gifstoffen op de schil.

Dankzij een goed seizoen zullen er de komende weken echter wel weer heel wat avocado's op de markt komen, wat dieven minder zal aanzetten tot stelen.

Ook buurland Australië kampte begin dit jaar met een avocadotekort, wat een winkel tot onderstaande boodschap noopte. (TE)