1. Richt een bedrijf op

Niemand in loondienst heeft het ooit tot de annalen van de superrijken geschopt, ook niet de ceo's van mondiale bedrijven. Van de Romein Marcus Crassus, over de zogeheten Amerikaanse 'rovende baronnen' als Cornelius Vanderbilt en Andrew Carnegie, tot investeerders als Warren Buffett en J.P. Morgan: enkel ondernemers vinden de echte rijkdomsgeheimen van Wilkin en winnen het grote lot.

2. Hou van cijfers

Het zijn niet de slimsten die superrijk worden, maar degenen die het meest van cijfers houden, betoogt Wilkin. De meeste grootverdieners waren niet erg aardig en geen grote praters, maar konden rekenen als de besten. Is een boekhoudkundige balans poëzie voor u, dan is dat meer waard dan een goed ondernemingsidee.

3. Zorg dat u de enige bent

Volgens Wilkin bejubelen economen vaak de weldaden van concurrentie, maar wie echt poen wil scheppen, zorgt er maar beter voor dat hij of zij amper concurrenten heeft. En de beste manier om vandaag zo'n monopolie te vestigen is om de grootste te zijn. Zelfs al hebben Apple en Windows betere concurrenten, hun mondiale schaal zorgt voor bergen winst.

4. Trek naar de slechtste plek ter wereld

Ondernemers zijn geneigd om iets te beginnen in een economie met gevestigde regels en een goed werkend apparaat, maar zo wordt u hoogstens een beetje rijk. Het zijn net de groeieconomieën waar de risico's om iets uit grond te stampen het hoogst zijn, waar de opbrengsten miljarden kunnen opleveren. Niemand wilde in de jaren 90 in Rusland investeren, en terecht. Maar terwijl de economie daar de dieperik inging, vergaarden de Russische oligarchen onmetelijke fortuinen.

5. Dump uw partners

Bill Gates, John D. Rockefeller, de Indiase mogol Dhirubhai Ambani - allemaal hebben ze hun bedrijven opgericht met partners, die ze op bepaald ogenblik al dan niet netjes bij het huisvuil hebben gezet. Rijk kan u met een paar medestanders wel worden, superrijk wordt u enkel alleen. Dat vergt enige hardvochtigheid, maar ook dat blijkt volgens Wilkin een kenmerk van de meeste superrijken.

Jelle Henneman

Lees dit artikel voor meer gouden tips om rijk te worden.

Niemand in loondienst heeft het ooit tot de annalen van de superrijken geschopt, ook niet de ceo's van mondiale bedrijven. Van de Romein Marcus Crassus, over de zogeheten Amerikaanse 'rovende baronnen' als Cornelius Vanderbilt en Andrew Carnegie, tot investeerders als Warren Buffett en J.P. Morgan: enkel ondernemers vinden de echte rijkdomsgeheimen van Wilkin en winnen het grote lot.Het zijn niet de slimsten die superrijk worden, maar degenen die het meest van cijfers houden, betoogt Wilkin. De meeste grootverdieners waren niet erg aardig en geen grote praters, maar konden rekenen als de besten. Is een boekhoudkundige balans poëzie voor u, dan is dat meer waard dan een goed ondernemingsidee.Volgens Wilkin bejubelen economen vaak de weldaden van concurrentie, maar wie echt poen wil scheppen, zorgt er maar beter voor dat hij of zij amper concurrenten heeft. En de beste manier om vandaag zo'n monopolie te vestigen is om de grootste te zijn. Zelfs al hebben Apple en Windows betere concurrenten, hun mondiale schaal zorgt voor bergen winst.Ondernemers zijn geneigd om iets te beginnen in een economie met gevestigde regels en een goed werkend apparaat, maar zo wordt u hoogstens een beetje rijk. Het zijn net de groeieconomieën waar de risico's om iets uit grond te stampen het hoogst zijn, waar de opbrengsten miljarden kunnen opleveren. Niemand wilde in de jaren 90 in Rusland investeren, en terecht. Maar terwijl de economie daar de dieperik inging, vergaarden de Russische oligarchen onmetelijke fortuinen.Bill Gates, John D. Rockefeller, de Indiase mogol Dhirubhai Ambani - allemaal hebben ze hun bedrijven opgericht met partners, die ze op bepaald ogenblik al dan niet netjes bij het huisvuil hebben gezet. Rijk kan u met een paar medestanders wel worden, superrijk wordt u enkel alleen. Dat vergt enige hardvochtigheid, maar ook dat blijkt volgens Wilkin een kenmerk van de meeste superrijken.Jelle HennemanLees dit artikel voor meer gouden tips om rijk te worden.