10 redenen om nooit meer in een vliegtuig te stappen

10 redenen om nooit meer op een vliegtuig te stappen © IMAGEGLOBE
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Als u vliegangst heeft, leest u dit artikel beter niet. En voor alle anderen: denk hier eens over na wanneer u in het vliegtuig weer ostentatief de uitleg over de veiligheidsregels negeert.

Vliegen is één van de veiligste manieren om zich van punt A naar punt B te begeven. Toch zijn er heel wat gegronde redenen tot ongerustheid wanneer u zich aan boord van een vliegtuig bevindt. Hier zijn er 10.

1. Piloten vallen in slaap in de cockpit

Een cijfer dat u wellicht nog nergens gelezen heeft: tussen de 43 en 54 procent van alle piloten is minstens één keer in slaap gevallen aan het stuur. Een derde van hen werd wakker terwijl de co-piloot ook aan het slapen was. Dat blijkt uit een rondvraag bij piloten uit Groot-Brittannië, Zweden en Noorwegen.

2. Piloten zijn zwaar onderbetaald

Wanneer u uw leven toevertrouwt aan de gezagvoerder in de cockpit, gaat u ervan uit dat de man of vrouw zich goed in zijn of haar vel voelt. Niet dus. De meeste piloten zijn zwaar onderbetaald voor een job met veel stress en een zeer zware verantwoordelijkheid. Ze worden vaak enkel betaald voor de uren in de lucht.

3. Er is weinig hoop voor passagiers die verder dan 5 rijen van de nooduitgang zitten

Nog een statistiekje: de kans op het overleven van een crash neemt gevoelig af naarmate men verder van de nooduitgang zit. Wie meer dan 5 rijen tussen zichzelf en de nooduitgang telt, maakt minder kans om nog levend uit een crash te geraken.

4. Luchtvaartmaatschappijen besparen op brandstof

De afgelopen jaren trokken piloten en luchtvaartspecialisten herhaaldelijk aan de alarmbel. Luchtvaartmaatschappijen besparen op brandstof. Sommige maatschappijen houden zelfs klassementen bij van piloten die zuinig vliegen. Wie kan landen met een bijna lege brandstoftank, is de beste. Wie zijn brandstoftank leeg is voor hij moet landen, heeft iets minder geluk.

5. Vliegtuigen zijn een broeihaard van virussen en bacteriën

Luchtvaartmaatschappijen houden vliegtuigen liefst zoveel mogelijk uren in de lucht. De tijd dat een toestel aan de grond staat, wordt steeds korter. Dat betekent dat er ook minder tijd is om te poetsen. De volgende keer dat u een vlucht neemt, stapt u op een ronduit vuil vliegtuig.

Het is een wonder dat er nog mensen uit een vliegtuig stappen zonder dat ze de griep, een ander virus of een vervelende bacterie hebben opgedaan. Recent onderzoek toont aan dat op 60 procent van de uitklapbare tafeltjes de superbacterie MRSA aanwezig is.

6. Vaak vliegen is slecht voor de gezondheid

Mensen die vaak vliegen hebben een verhoogd risico op kanker, hart-en vaatziekten, gehoorproblemen, problemen met het zicht en zelfs psychische aandoeningen. Aan boord van een vliegtuig sta je bloot aan radioactieve stralingen. Op lange vluchten kan de schade gelijk zijn aan een radiografie van de voorkant van je lichaam.

7. Het economy class syndroom is een mooi eufemisme voor een dodelijke trombose

Vliegtuigpassagiers zitten een lange periode stil in dezelfde houding en binnen een zeer beperkte ruimte. Dat houdt een risico in op trombose: een bloedklonter in de bloedbaan die dodelijk is wanneer hij het hart of de hersenen bereikt. Trombose is ook bekend onder de naam economy class syndroom. Alleen al het feit dat er een naam voor bestaat, geeft aan dat mensen wel degelijk met dit probleem te maken krijgen.

U kan het risico op trombose verminderen door af te toe eens op te staan en in de mate van het mogelijke een wandelingetje te maken of ook door op uw plaats zoveel mogelijk te bewegen, vooral met uw benen.

8. Turbulentie wordt altijd maar erger

Slecht nieuws voor wie (terecht) schrik heeft van turbulentie (de belangrijkste oorzaak van niet-dodelijke ongevallen in de lucht). Recent onderzoek wijst uit dat turbulentie op transatlantische vluchten de volgende 30 jaar zal toenemen met 10 tot 40 procent door de toename van koolstofmonoxide in de lucht.

9. Vliegen met een kind op schoot kan dodelijk zijn

Geen haar op ons hoofd dat eraan denkt om een kind op schoot te nemen in de auto. Levensgevaarlijk. Toch doen we dat wel in een vliegtuig omdat we niet bereid zijn om een extra zitplaats te betalen voor de baby. Volgens de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) hoort een kind op een aparte stoel te zitten met een speciaal daarvoor ontworpen veiligheidsharnas.

10. Elke vlucht kent 11 minuten waarin je echt bang mag zijn

De eerste drie minuten na de start en de laatste acht minuten voor de landing zijn de gevaarlijkste. Onderzoek toont aan dat 80 procent van de crashes in deze tijdvensters gebeuren.

Ondanks al deze schrikbarende feiten blijft vliegen de op één na veiligste manier van massatransport. Enkel zich verplaatsen met een lift is nog veiliger. Maar als u vliegangst heeft, is de kans groot dat u ook met geen stokken in een lift te krijgen bent.

Bron: Huffington Post – Livescience – NBC

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content