10 dingen die volgens een Nederlander fantastisch zijn in België

© Thinkstock

Van ons veel betere bier tot ons gebrek aan Geert Wilders: Knack-stagiair en Nederlander Wim Kopinga lijst na de 10 dingen die hem in België opvallen, ook de 10 dingen op die hij hier fantastisch vindt. ‘Het zijn allemaal Belgen, daar kunt u best trots op zijn.’

Een week geleden schreef ik ‘10 dingen die een Nederlander opvallen in België‘. Op dat stukje kwam een stortvloed aan reacties. Een groot deel was positief, maar een andere groep was het (op zijn zachtst gezegd) minder met me eens. Speciaal voor die laatste groep: 11 dingen die ik leuk vind aan België.

Bier

Met stip op nummer 1 staat uiteraard het bier. In Nederland is het bier over het algemeen niet lekker, dat weten wij zelf ook. Een aantal weken geleden kwam Belgische brouwers met de biervlag en de leus ‘Fier op ons Bier’. Wat mij betreft 100 procent terecht. Ik voel me dan ook absoluut niet beledigd als u Heineken met rioolwater of urine vergelijkt.

De taal (en dan vooral de scheldwoorden)

In mijn vorige stukje had ik het over accenten. Maar iets anders dat leuk is aan Belgen (of beter: Vlamingen) zijn de scheldwoorden. Dju, miljaar, manne, tjoenge, verdoemme, het klinkt allemaal veel liever en sierlijker dan waar in Nederland veel mee gescholden wordt. Daar zijn ‘jezus‘ en ‘godverdomme‘ redelijk normaal, met ‘kanker‘ schelden kan voor veel mensen ook wel. Andere scheldwoorden: tering, trut, teringlijer, .. Goed, u begrijpt het wel, denk ik.

Een stopwoordje als ‘tiens‘ of de veelgehoorde reactie ‘oei‘ vind ik ook mooi. In het begin schrok ik als iemand oei zei, maar dan kwam er iets achteraan wat niet zo schokkend was. In Nederland wordt ‘oei’ alleen gebruikt als er écht iets aan de hand is.

Concerten

Nederlanders zijn over het algemeen een stuk langer dan Belgen. Ik ben zelf 1.94m, zelfs voor een Nederlander best lang. Hierdoor kan ik bij concerten vrijwel alles zien. Maar toen wij een jaar geleden naar Jake Bugg gingen in de Botanique, kon mijn vriendin voor het eerst ook alles zien. Met haar 1.75 is ze in Nederland niet klein, maar hier maakte ze voor het eerst een volledig concert mee.

De kleinere mensen zijn (voor ons) niet het enige voordeel bij een concertbezoek. Belgen luisteren ook aandachtiger. In Nederland wordt er al gauw doorheen gepraat. Hier wordt wel begrepen dat u voor of na het concert en niet tijdens het optreden met elkaar praat. Jack Savoretti stond in het voorprogramma van Jake Bugg en merkte na een paar nummers blij op dat het publiek zo goed luisterde. Dat was hij echt niet gewend.

Bourgondische levensstijl

In Nederland gaan we qua eet- en drinkgewoonten al snel de Scandinavische kant op. Het eten en drinken is niet vies – vinden wij althans – maar is vaak praktischer.

10 dingen die volgens een Nederlander fantastisch zijn in België

In België is goed eten en drinken belangrijker, hier gaat het meer de Franse, bourgondische kant op. Dat is alleen al te merken aan een werkgerelateerde lunch. Daarbij is het veel normaler om alcohol te drinken, in Nederland zou dit in een werkpauze niet of nauwelijks kunnen.

Gejaagd

In Nederland moet alles allemaal snel geregeld worden. Het kan beter gisteren gedaan zijn dan vandaag. Hierdoor ligt er vaak veel druk op mensen, alles moet snel. Dat is hier veel minder het geval. In Nederland gaat het over efficiënt werken, hier gaat het meer om kwaliteit. Beide manieren hebben hun voordelen, maar mijn voorkeur gaat naar de rustige, bourgondische stijl.

Muziek (en Gentse Feesten!)

dEUS, Triggerfinger, Selah Sue, Goose, Admiral Freebee, Soulwax, Stromae, Gabriel Rios, K’s Choice, Novastar, Milow en Gotye voor de helft.

10 dingen die volgens een Nederlander fantastisch zijn in België
© Koen Keppens

Het zijn allemaal Belgen, daar kunt u best trots op zijn. Wat die Gentse Feesten betreft: daar heeft u geen uitleg bij nodig.

Levendiger straatbeeld

Eerder schreef ik: ‘Nederland slaat door in eenheid en het plannen met zijn ‘Vinexwijken’, maar over die karakterloze kant hoef ik het nu niet te hebben.’ Nu doe ik dit wel. Ik vind Nederland vaak saai en karakterloos. Vinexwijken zijn te bedacht. Voor elke vierkante meter in een gemeente is er een bestemmingsplan. Als er niet staat dat er ergens geen huis gebouwd mag worden, moet hemel en aarde bewogen worden om dit wél voor elkaar te krijgen.

De minder gestructureerde manier van bouwen bevalt mij meer. Als niet ieder huis hetzelfde is, als de gemeente niet over iedere tegel geraadpleegd wordt, dan krijg je pas een interessant straatbeeld.

Makkelijker huren

In Nederland is er in grote steden een groot tekort aan huurwoningen. Toegegeven, ik ken alleen de situatie in Gent. Maar in vergelijking tot Utrecht is het veel makkelijker hier een goede woning te vinden. De huur ligt dan ook nog eens veel lager. Dat laatste bevalt me als Nederlander natuurlijk goed.

Goedkoper parkeren

Parkeren is in België écht niet duur. In Gent is het hoogste tarief 2,40 euro per uur. In Utrecht, in Nederland het meest vergelijkbaar met Gent, is dit 4,40 euro. Mijn schoonzus in Utrecht woont ongeveer even ver van de stad als ik, maar daar betaalt u 1,80 euro per uur meer. Toen mijn schoonfamilie voor de eerste keer op bezoek kwam schoten ze in de lach toen ze voor een hele dag parkeren 5,50 euro moesten afrekenen.

Geen Wilders

In ’10 dingen die een Nederlander opvallen in België’ had ik het over België, dat racistischer is.

10 dingen die volgens een Nederlander fantastisch zijn in België

Maar ik schaam me Nederlander te zijn na de speech van Geert Wilders, na de gemeenteraadsverkiezingen. Zijn speech was niet alleen misselijkmakend, de dag erna zag ik deze reacties op Facebook. Best grappig, tot je bedenkt dat deze mensen ook stemrecht hebben. Nog een leuk punt aan België, dus: geen Geert Wilders.

10 dingen die volgens een Nederlander fantastisch zijn in België

Wim Kopinga is stagiair bij Knack magazine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content