Onderhandelaars werken aan begrotingskader

© Belga

De onderhandelaars zitten bij elkaar om een kader op te stellen waarbinnen de begrotingsgesprekken zullen gevoerd worden. Daarna volgen bilaterale gesprekken met de formateur om het begrotingshoofdstuk verder te deblokkeren.

De onderhandelaars zitten samen om een kader af te spreken waarbinnen de begrotingsbesprekingen zullen gevoerd worden. Volgens PS-kopstuk Laurette Onkelinx dient er te worden uitgegaan van de groeiverwachting van de Hoge Raad voor Financiën van 0,8% voor 2012 en een tekort van 2,8 procent van het bbp zoals eerder aan Europa gemeld. Eens deze afspraken gemaakt zijn, start formateur Elio Di Rupo bilaterale onderhandelingen met de zes partijen over hun begrotingsvoorstellen.

De Hoge Raad voor Financiën zorgde eerder voor bijkomende besparingsnoden door de economische groeiverwachting te halveren van 1,6 naar 0,8 procent. Dat betekent dat de begrotingsinspanning stijgt van 9 naar 11,3 miljard euro om een begrotingstekort van 2,8 procent te halen, zoals aan de EU beloofd werd.

Bij hun aankomst klonk het bij de partijvoorzitters unaniem dat er nu snel werk gemaakt moet worden van een begroting. “Indien we niets doen, zal de de toestand nog verslechteren en zal de groeiverwachting van 0,8 procent nog zakken”, aldus Onkelinx. Er kan volgens haar geen sprake van zijn om nog bijkomende cijfers op te vragen. “Alle cijfers liggen op tafel”, vond ook MR-voorzitter Charles Michel.

De woordvoerster van de formateur liet nog verstaan dat er na de plenaire vergadering van woensdag, bilaterale ontmoetingen op de agenda staan waarin de verschillende partijen hun lijstje met voorstellen kunnen toelichten. Wanneer exact die bilaterale ontmoetingen gepland zijn, is nog onzeker. Vermoedelijk krijgen de partijen even de tijd om hun lijst op te stellen. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content