Onderhandelaars praten dinsdag verder

Di Rupo brengt vanavond verslag uit bij de koning. Morgen praten de partijen verder. Volgens de woordvoerder van de formateur zou er vooruitgang geboekt zijn in het dossier B-H-V. Over de niet-benoemde burgemeesters zou niet gesproken zijn.

De onderhandelaars van de acht partijen die samen met formateur Elio Di Rupo (PS) een regering trachten te vormen, hebben maandag opnieuw over B-H-V gepraat.

Niemand van de onderhandelaars waagde zich aan verklaringen bij het binnengaan. Ook niet over het lekken van de aangepaste formateursnota aan de N-VA.

De verschillende partijvoorzitters, hun vervangers en hun entourage sijpelden een voor een binnen aan de Wetstraat 10, het voorzitterschap van de Kamer. Rond 13.30 uur kwam CDH-onderhandelaarster Joëlle Milquet als laatste aan, zodat de vergadering kon beginnen.

Vooruitgang, maar geen akkoordNiemand gaf commentaar. In de omgeving van de formateur klinkt het dat er zondag traag maar zeker vooruitgang is geboekt. Di Rupo hoopt dat er ook vandaag stappen vooruit worden gezet, maar een akkoord is nog altijd niet in zicht.

Zondag en maandag pakte Knack.be uit met de aangepaste formateursnota van Di Rupo, dat lek zal ongetwijfeld het vertrouwen tussen de onderhandelaars geen goed doen.

Om 18 uur naar de koning

Formateur Elio Di Rupo heeft omstreeks 17.45 uur de vergadering onderbroken om verslag uit te brengen bij de koning over de voortgang van de formatiegesprekken. De acht partijen zullen nadien niet meer samen komen. De onderhandelaars die een nieuwe regering op de been trachten te brengen hernemen dinsdag om 11.30 uur de gesprekken.

Niet-benoemde burgemeesters

Over een mogelijk akkoord over de niet-benoemde burgemeesters, zoals sommige media melden, is er geen bevestiging. Volgens de woordvoerder van de formateur was deze kwestie vandaag zelfs niet aan de orde.

Eerder vandaag sprak MR-senator en gewezen Senaatsvoorzitter Armand De Decker zalvende taal over de kwestie. Voor hem moeten de drie niet-benoemde burgemeesters niet voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 benoemd worden. De Decker zegt dat zijn partijvoorzitter, Charles Michel, dit standpunt deelt. “Wij vragen dat niet op 1 jaar van de volgende verkiezingen. Dat zou ook geen zin hebben om dat vandaag te vragen. Wat wij willen is een procedure voor na de volgende verkiezingen in de randgemeenten”, aldus De Decker. (Belga/SD/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content