Omstreden ex-ambassadeur Pierre-Dominique Schmidt krijgt genade van rechter

© Belga
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

Pierre-Dominique Schmidt, de gewezen ambassadeur in Parijs, is door de correctionele rechtbank van Brussel schuldig bevonden aan oplichting en fraude. Hij kreeg wel opschorting van straf.

Pierre-Dominique Schmidt (55), de omstreden gewezen ambassadeur in Parijs, is door de correctionele rechtbank van Brussel schuldig bevonden aan oplichting en fraude. Hij kreeg wel opschorting van straf.

Het nieuws staat in verschillende Franstalige kranten.

Schriftvervalsing

De flamboyante Schmidt stapelde als Belgische ambassadeur in Parijs jarenlang de schandalen op. Al snel na zijn aanstelling in 2005 maakte hij furore als organisator van exclusieve, dure feestjes op de ambassade. Om een en ander te bekostigen gebruikte hij vervalste documenten van de FOD Buitenlandse Zaken om een lening los te weken van het Fortis-filiaal in Parijs.

Schmidt werd op beschuldiging van verduistering en schriftvervalsing geschorst en naar Brussel teruggeroepen, maar weigerde. Hij werd in 2007 als ambassadeur opgevolgd door Baudouin de la Kethulle de Ryhove. Schmidt zelf kreeg uiteindelijk een andere functie bij Buitenlandse Zaken en kon in Parijs blijven, met behoud van zijn riante ambtenarensalaris.

Pensioen

In 2008 werd Schmidt door de politie tegengehouden omdat hij rondreed met een diplomatieke nummerplaat, terwijl hij daar geen recht meer op had. Ook werd hij betrapt op het bezit en gebruik van cocaïne.

Na een jarenlange juridische strijd kon Schmidt in september vorig jaar op 54-jarige leeftijd met pensioen. Buitenlandse Zaken ontkent de geruchten dat ze betrokken zou zijn in een deal met Schmidt over zijn pensionering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content