Oh là là, de Franse presidenten en hun minnaressen

De reclamecampagne van Ashleymadison.com © /

Van de laatste zeven Franse presidenten zouden enkel Charles de Gaulle en Georges Pompidou hun echtgenotes trouw gebleven zijn.

In oktober 2012 was er nog heel wat te doen over de reclamecampagne van de zogenaamde ‘discrete overspelsite’ Ashleymadison.com. De gigantische reclameposters voor die beruchte dating site toonden toen de vier laatste presidenten van Frankrijk met het opschrift: ‘Wat hebben deze heren gemeen? Ze hadden beter een beroep gedaan op Ashleymadison.com.’ Ook koning Albert II dook in een gelijkaardige reclamecampagne voor de Belgische versie van Ashleymadison.com op.

Sterven in de armen van de minnares

François Hollande zet met zijn overspelperikelen dus een lange Franse traditie verder. Zo zouden er van de zeven laatste Franse presidenten er vijf relaties buiten het huwelijk hebben gehad. En dan hebben we het nog niet over de Franse koningen. Alleen de presidenten Charles de Gaulle en Georges Pompidou slaagden erin hun echtgenotes trouw te blijven, zo schrijft de Britse krant The Guardian. De vooroorlogse Franse president Félix Faure overleed zelfs aan een beroerte in het Elysée terwijl hij met zijn minnares de liefde bedreef.

De enige president die zijn affaire – ‘Et alors’ – ooit heeft bevestigd was François Mitterand, die met zijn minnares Anne Pingeot een dochter, Mazarine, verwekte. De pers in Frankrijk bleef in die tijden nog discreet. Maar toen het tweede gezin van Mitterand aanwezig was op zijn begrafenis, ontdekte ook het Franse volk uiteindelijk de escapades.

De Franse pers zweeg ook toen François Hollande voor zijn presidentschap zijn toenmalige partner Ségolène Royal had bedrogen met Valérie Trierweiler. Het koppel dat samen vier kinderen heeft, ging na de presidentsnederlaag van Royal na 30 jaar uit elkaar.

President Jacques Chirac kwam dan weer bijna zelf tot een publieke biecht door te schrijven: ‘Er zijn veel vrouwen geweest waar ik van gehouden heb, zo discreet mogelijk.’ Van Nicolas Sarkozy deden eveneens geruchten de ronde dat hij zelfs tijdens zijn relatie met Carla Bruni andere vrouwen ontmoette.

Franse revolutie: Dominique Strauss-Kahn

Maar toen het groteske seksschandaal van de presidentskandidaat Dominique Strauss-Kahn uitbrak, trok ook de Franse pers alle registers open. Sindsdien is de media genadeloos zoals de op zeven pagina’s uitgesmeerde affaire van François Hollande met de Franse actrice Julie Gayet aantoont. Die recente onthullingen zijn misschien nog wel het meest verrassend. Hollande profileerde zich na de bling bling van Sarkozy immers als de ‘serieuze’, zelfs ietwat saaie president. Maar een president blijft blijkbaar dus toche een president.

Of de geruchten over de vermeende affaires van de Franse presidenten kloppen, lijkt even moeilijk te achterhalen als het berekenen van overspelcijfers in Frankrijk, waar buitenechtelijke relaties haast deel lijken uit te maken van de cultuur. Er blijken namelijk opvallend grote verschillen te zijn in de onderzoekscijfers naar overspel. 3 tot 25 procent van de Franse vrouwen en 11 tot 39 procent van de mannen zouden hun partner bedriegen. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content