OCMW’s: ‘Investeringen gaan drastisch omlaag’

Meer uitgaven, minder investeringen © BELGA

De komende jaren vallen de investeringen door OCMW’s drastisch terug, van jaarlijks 580 miljoen naar 117 miljoen euro. Er zullen daardoor bijvoorbeeld minder rusthuizen kunnen worden gebouwd.

Niet alleen de gemeenten, maar ook de OCMW’s worstelen met hun financiën. Dat blijkt uit een analyse van de meerjarenraming van de OCMW’s voor de periode 2014-2019, gemaakt door het Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur, waarover De Tijd bericht.

Terwijl ze vorig jaar nog 580 miljoen euro investeerden, valt dat bedrag in 2019 terug naar 117 miljoen euro. Traditioneel investeren de OCMW’s vooral in rusthuizen en woonzorgcentra.

De reden van de terugval is de forse toename van de (andere) uitgaven. Die klimmen van 3,3 miljard euro in 2014 naar 3,6 miljard in 2019. Vooral de ouderenzorg weegt steeds meer op de financiën. De OCMW-kassen worden gespekt door de federale overheid, de deelstaten en de steden en gemeenten. Als het budget van het OCMW ontoereikend is, zijn de steden en gemeenten verplicht om bij te passen. Maar omdat de gemeenten al met hun eigen rekeningen worstelen, zijn de OCMW’s verplicht om minder te investeren en de komende jaren uit hun reserves te putten.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content