D-DAY: Het woord is aan de kiezers.

Bij een Amerikaanse presidentsverkiezing gaat het niet om wie simpelweg de meeste stemmen haalt. Per staat worden er kiesmannen aangeduid voor het 538 koppen sterke electorale college, dat op zijn beurt de president verkiest. Wie in het electorale college 270 of meer kiesmannen achter zijn naam, schrijft, is de winnaar.

De zaak wordt beslist in negen strijdstaten waar het nog beide kanten uit kan: Florida, Virginia, North Carolina, Virginia, Ohio, Wisconsin, Iowa, Colorado en Nevada.

Voor wie vastbesloten is om op te blijven: de uitslagen beginnen binnen te rollen om één uur 's nachts Belgische tijd. Als de exitpolls duidelijk zijn, roepen de Amerikaanse media per staat meteen een winnaar uit die de kiesmannen opraapt. Is dat niet zo, dan is het wachten tot er voldoende stemmen geteld zijn.

Opgelet: Washingtonwatchers houden er rekening mee dat het in een aantal staten zo op het scherp van de snee zal zijn dat er tegen woensdagochtend geen winnaar is.

Vooral Ohio en Florida, waar de afgelopen dagen al ongeregeldheden genoteerd werden, zijn wat dat betreft notoir. Een herhaling van 2004, toen het dagen wachten was op Ohio, of 2000, toen het Hooggerechtshof eraan te pas moest komen om George W. Bush na weken tot winnaar uit te roepen, is dus niet uitgesloten.


STAAT PER STAAT:

1.00 uur: Georgia, Indiana, Kentucky, South Carolina, Vermont, Virginia

Virginia is de eerste strijdstaat waar de stembureaus sluiten. Mitt Romney moet hier winnen om op koers te blijven. Wint Obama, dan wordt het voor de Republikein meteen al aartsmoeilijk om aan 270 stemmen in het electorale college te komen.

1.30 uur: North Carolina, Ohio, West Virginia

Ohio is de hoofdprijs van de hele avond. De laatste veertig jaar is de winnaar in Ohio steeds doorgestoomd naar het Witte Huis. Alom wordt aangenomen wordt dat het ook nu zo zal lopen.

Wint Obama in Ohio, dan is de kans groot dat hij herverkozen wordt. Is het Romney, dan kan het een lange avond worden.

Afgaande op de peilingen is North Carolina wellicht voor Romney. Houdt hij die staat niet vast, dan is dat een vroeg teken dat hij in de problemen zit.

2.00 uur: Alabama, Connecticut, Delaware, Florida, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Mississippi, Missouri, New Hampshire, New Jersey, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, Tennessee, Washington, DC

Bij deze ronde is het vooral uitkijken naar Florida, waar 29 kiesmannen op het spel staan en het verschil in de peilingen de laatste dagen steeds kleiner werd. Romney ligt er voor. Wint hij er niet, dan gaat het licht zo goed als zeker meteen uit voor hem, tenzij hij in wint in Ohio en alsnog een waterkansje behoudt.

Het kleine New Hampshire kan belangrijk blijken als het later op de avond spannend wordt.

De Romney-campagne maakt zich sterk dat ze kan winnen in Pennsylvania (20 kiesmannen). Als dat daadwerkelijk gebeurt, zit Obama diep in de problemen.

2.30 uur: Arkansas

Een certitude voor Romney en van geen enkele invloed op het eindresultaat.

3.00 uur: Arizona, Colorado, Kansas, Louisiana, Michigan, Minnesota, Nebraska, New Mexico, New York, South Dakota, Texas, Wisconsin, Wyoming De middelgrote staten Wisconsin en Colorado kunnen het sluitstuk zijn voor wie eerder op de avond successen geboekt heeft in het rijtje Ohio, Virginia, Florida. Dat wil zeggen: als de uitslagen daar duidelijk zijn tegen die tijd.

Voor Michigan en Minnesota geldt hetzelfde als voor Pennsylvania. Als Romney daar wint, is hij wellicht aan een walk-over bezig

4.00 uur: Iowa, Montana, Nevada, Utah
Als tegen de tijd dat Iowa en Nevada de lichten uitdoen in de stemlokalen nog niet duidelijk is wie gewonnen heeft, dan zijn zij beslissend.

In de overige staten is er geen twijfel over de uitslag. Zij zijn louter voor de petite histoire:

5.00 uur: Californië, Hawaii, Idaho, North Dakota, Oregon, Washington

7.00 uur: Alaska


ÉÉN DAG TE GAAN
De staat van de race

Merkwaardig: in de Amerikaanse mainstream-pers zag je het weekend voor de verkiezingen de ene kop na de andere die een fotofinish voorspelde. Dat terwijl de peilingen aangeven dat Barack Obama de klaar en duidelijke favoriet is.

Het is waar: in de nationale peilingen is het nek-aan-nek. Maar - nogmaals - de nationale peilingen betekenen bijzonder weinig. Wie wint, wordt beslist in negen strijdstaten en in zes van die negen ligt Obama baanvast op kop.

De gemiddelden van de website RealClearPolitics (RCP): Obama leidt in Ohio (met 2,3 procent), Colorado (0,6), Iowa (3,0), New Hampshire (1,5), Nevada (2,8) en Wisconsin (4,2). Romney ligt boven in Florida (met 1,4%) en North Carolina (3,8%).

Staat per staat zijn dat geen overweldigende voorsprongen voor Obama, maar ze staan er al weken en ze worden peiling na peiling gerepliceerd. Volgens de wetten van de statistiek zou er dus al heel wat moeten gebeuren voor Romney voldoende staten van Obama kan wegkapen om aan 270 kiesmannen te komen in het electorale college, dat de president aanduidt.

Sterker nog: volgens RCP is Romney's voorsprong in Florida de laatste paar weken lichtjes geslonken. In Virginia is Obama voor het eerst sinds twee weken zelfs weer op kop gekomen (hij leidde daar zondagavond met een flinterdunne 0,3 procent). Als Romney dinsdag één van die twee staten - en dan vooral Florida - daadwerkelijk verliest, moet hij al op een half mirakel rekenen om het alsnog te halen.

Slotsom: het is onwaarschijnlijk dat Romney morgen aan het langste eind trekt. Volgens het model van de gereputeerde (maar door Republikeinen de laatste dagen fel belaagde) New York Times-statisticus Nate Silver was er zondag 85,5 procent kans dat Obama gaat winnen.
Verwacht ongeregeldheden
Ondanks Obama's statistische overwicht is het niet denkbeeldig dat het resultaat op het einde van de verkiezingsavond afhangt van een paar duizend stemmen of een paar tienden van een procent in één of meer strijdstaten. Als het zover komt, volgen er wellicht meteen beschuldigingen van fraude, gerechtelijke stappen en hertellingen.

Veel sympathisanten van beiden partijen houden er nu al volop rekening mee dat de andere kant de verkiezing zal proberen te stelen.

Republikeinen zijn als de dood voor kiesfraude, vooral op plekken waar veel minderheden wonen. Democraten beschuldigen de Republikeinen er dan weer voor dat ze er alles aan doen om minderheden van de stembus weg te houden door in een aantal strijdstaten het vervroegd stemmen in te perken en 'Voter ID'-wetten aan te nemen die kiezers verplichten om identiteitsbewijzen voor te leggen die minderheden minder vaak voorhanden hebben dan blanken (in de VS bestaat er geen nationale identiteitskaart).

De twee staten die wat dat van zich deden spreken in het recente verleden en waar het pleit ook nu weer beslecht zal worden, zijn Florida en Ohio. In allebei die staten is het touwtrekken over de kiesverrichtingen al een tijd aan de gang.

In Florida moesten mensen afgelopen weekend vijf-zes uur en soms zelfs tot negen uur in de rij staan om vervroegd te stemmen. In Miami werd het centrale stembureau na twee uur al gesloten, omdat er onvoldoende stembrieven waren. Pas nadat men een machine liet aanrukken om meer stembrieven af te drukken, gingen de deuren weer open. Ondertussen stonden keizers buiten 'Let us vote' ('laat ons stemmen') te scanderen.

De Democraten in Florida spanden meteen een kortgeding aan om verlengde openingsuren te eisen voor de stembureaus, omdat kiezers volgens hen onvoldoende kans hadden gekregen om hun stem uit te brengen.

Gelijkaardige taferelen speelden zich af in Ohio. Ook daar stonden er urenlange rijen voor de stembureaus. De advocaten waren in Ohio echter weken geleden al in actie geschoten.

Net als in Florida is er in Ohio een Republikeins staatsbestuur aan de macht en net als in Florida nam dat maatregelen om het vervoegd stemmen in te perken. Vooral zwarte kiezers maken gebruik van het vervroegd stemmen. Zij kiezen in overweldigende meerderheid voor Obama.

In Ohio werd het vervroegde stemmen gereduceerd van vijf weken voor de verkiezingsdatum tot alleen het weekend voordien (afgelopen weekend, dus). Een rechter verplichtte de Republikeinse secretary of State (zeg maar minister van Binnenlandse Zaken) van Ohio John Husted om dat uit te breiden.

Husted weigerde, en stapte naar het Hooggerechtshof in Washington, dat de zaak weigerde te behandelen. Heel wat mensen dreigen dan ook te moeten stemmen met voorlopige stembrieven, die pas na dinsdag geteld zullen worden.

Bijkomende complicatie: de wet in Ohio bepaalt dat er een automatische hertelling komt als minder dan een kwart procent van de stemmen beide kandidaten scheidt. Husted heeft echter tot 27 november tijd om die hertelling daadwerkelijk in gang te zetten.

Gevolg: als de presidentsverkiezing beslist wordt in Ohio, zoals velen voorspellen, en als er daar dinsdag niet meteen een duidelijk resultaat uit de bus komt, is het niet denkbeeldig dat de VS nog weken zal moeten wachten om te weten wie de nieuwe president wordt.DRIE DAGEN TE GAAN

De staat van de race
In de peilingen verandert er nagenoeg niets. Nationaal is het nek-aan-nek. In de meeste strijdstaten behoudt Obama zijn voorsprong.
Om die strijdstaten draait dinsdag alles. Een Amerikaanse presidentsverkiezing is geen nationale stembusgang. Technisch gezien kiezen de inwoners van elke staat hun vertegenwoordigers in het electorale college. Die kiesmannen - het is een behoorlijk archaïsch systeem - verkiezen op hun beurt de president.

De meeste staten liggen nu al vast. Er is bijvoorbeeld geen sprake van dat Romney zou winnen in het Democratische bastion Californië of Obama in de Republikeinse burcht Texas. Alles draait dus om de negen staten die de zaak kunnen doen kantelen: Florida, North Carolina, Virginia, New Hampshire, Ohio, Wisconsin, Iowa, Colorado en Nevada.

Tijd om te kijken hoe de zaken ervoor staan in het electorale college. Om te winnen, zijn 270 kiesmannen nodig.

Volgens RealClearPolitics is Obama nu zeker van 201 kiesmannen en Romney van 191. Als de peilingen blijven wat ze zijn, klokt Obama dinsdag af op 290 en Romney op 248.

Volgens FiveThirtyEight, de New York Times-blog van statisticus Nate Silver, haalt Obama 305 kiesmannen en Romney 233.

De officiële kaart van de New York Times geeft Obama 243 kiesmannen en Romney 206. 89 kiesmannen zijn onbeslist.

Een gelijkaardig beeld bij de Washington Post: Obama 237, Romney 206, 95 onbeslist.

Volgens Politico is Obama nu al zeker van 236 kiesmannen en wint hij er dinsdag wellicht nog 53. Romney kan rekenen op 191 kiesmannen en zou daar nog 57 bovenop doen. Goed voor een eindstand van 290-248 in het voordeel van Obama.

Karl Rove: Orkaan Sandy een bonus voor Obama

Dat de superstorm aan de oostkust Barack Obama politiek geen kwaad gedaan heeft, was al duidelijk. Dat bevestigt nu ook Karl Rove, de campagnegoeroe van George Bush en vandaag de grote baas van Crossroads, de organisatie die naar schatting 300 miljoen dollar van anonieme geldschieters uitgeeft om Republikeinse kandidaten te steunen.

"Obama was deze week tijdelijk een partijloze figuur", zei Rove in een interview met de Washington Post. "Hij is de nationale trooster. Dat helpt."

"Als de storm er niet geweest was, dan had de Romney-campagne meer kans gehad om te praten over het begrotingstekort, de overheidsschuld en de economie. De campagne is blijven haken. Als iets anders de aandacht opeist, speelt dat niet in Romney's voordeel."

Politieke actiegroepen geven 500 miljoen dollar uit in oktober
Externe politieke actiegroepen hebben alleen al in Oktober een half miljard dollar (390 miljoen euro) uitgegeven aan de Amerikaanse kiesstrijd, meldt de website Politico.

Het meeste geld kwam van Republikeinse groepen als Karl Rove's Crossroads en Restore Our Future. Zij gaven samen 173 miljoen dollar uit. Beide organisaties kunnen rekenen op megagiften van miljardairs als casinomogul Sheldon Adelson uit Las Vegas en de Texaanse vastgoedmagnaat Bob Perry.

Aan Democratische zijde gaf Priorities USA 75,5 miljoen dollar uit. De voornaamste geldschieters van die groep zijn superspeculant George Soros en Hollywood-zwaargewichten Steven Spielberg en Jeffrey Katzenberg.

Aan beide zijden ging het grootste deel van dat geld op aan negatieve campagnespots over de tegenpartij.

De stortvloed van politieke miljoenen werd mogelijk gemaakt door de beruchte 'Citizens United'-uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Dat oordeelde in 2010 dat politieke giften van bedrijven een vorm van vrije meningsuiting zijn en dus niet beperkt mogen worden. Uitspraken van lagere rechtbanken zorgden ervoor dat politieke megagiften anoniem kunnen blijven.

Groepen als Crossroads en Priorities USA hebben formeel geen banden met de kandidaten en de partijen. Strikt wettelijk mogen ze daar zelfs niet mee communiceren. Iedereen weet echter dat dat niet meer is dan juridisch vernis. De kantoren van zulke groepen zitten steevast vol ex-apparatsjiks, met als uitgelezen voorbeeld Karl Rove zelf.

Al die miljoenen komen bovenop wat de partijen de kandidaten zelf uitgeven. Verwacht wordt dat uiteindelijk twee miljard dollar van eigenaar zal wisselen tijdens deze presidentscampagne - een absoluut record.VIER DAGEN TE GAAN
De staat van de race

In de nationale peilingen zet de trend van de voorbije dagen zich voort: de zaak schuift stukje bij beetje op naar Obama. In het gemiddelde van de website RealClearPolitics (RCP) heeft Obama de kleinst mogelijke voorsprong genomen: een tiende van een procent(47,4-47,3). Dat is zo goed als niks en het is statistisch insignificant, maar het geeft de trend aan: Obama is momenteel de man met de wind in de rug, wat met de meet in zicht natuurlijk kan tellen.

In de strijdstaten behoudt Obama zijn voorsprong in het cruciale Ohio. In Wisconsin, de thuisstaat van de Republikeinse kandidaat-vicepresident Paul Ryan, groeit Obama's voorsprong weer aan. Daar ligt hij volgens RCP met een volle vijf procent voorop. Obama kreeg de voorbije dagen ook sterke peilingscijfers uit Virginia en Florida. Daar behoudt Romney nog maar een flinterdunne voorsprong: respectievelijk 0,5 en 1,2 procent volgens RCP.

Moest Romney Ohio en één van die laatste twee verliezen (om van, pakweg Iowa, Wisconsin of Nevada nog maar te zwijgen), dan is de race zo goed als zeker voorbij voor hem. Of Romney het haalt op zes november is dan ook zeer twijfelachtig, zegt New York Times-analist Nate Silver. Volgens zijn statistisch model heeft Obama nu 80,8 procent kans om te winnen.

Kan Romney het tij keren in Michigan, Pennsylvania en Minnesota?

Mitt Romney voert zondag campagne in Pennsylvania. Dat is merkwaardig, want van die staat werd al maanden aangenomen dat ze veilig in Obama's tabel zat. Een aantal recente peilingen geven echter aan dat Obama er onder druk staat.

Team Romney benadrukt dat de Republikein sinds de debatten nog steeds de wind mee heeft en dat bijgevolg ook staten als Michigan en Minnesota, waar de laatste weken gelijkaardige peilingen genoteerd werden, weer in het spel komen.

Het Obamakamp noemt dat bluf; een wanhoopspoging van Romney om de indruk te wekken dat hij de wind in de zeilen heeft. Dat neemt echter niet weg dat ook Obama in die drie staten nu uitpakt met televisiespots - iets wat hij tot voor kort niet meer gedaan had.

Feit is: als Romney's claim klopt, kan dat de electorale kaart in extremis nog grondig door elkaar schudden. Als Romney Pennsylvania binnenhaalt, met zijn 20 stemmen in het electorale college, dan kan hij het zich in principe zelfs veroorloven om het cruciale Ohio, waar Obama op kop rijdt, prijs te geven.

Niet dat dat dan nodig zou zijn, overigens. Als Pennsylvania daadwerkelijk gaat schuiven, dan wil dat wellicht zeggen dat de hele campagne zo gekanteld is dat Obama ook op een hele reeks andere plekken zwaar in de problemen komt. Afgaande op de andere peilingen, is dat echter onwaarschijnlijk.

Obama, Castro, Ché Guevarra: één strijd?
Mitt Romney pakt in Florida uit met een televisiespot waarin hij Barack Obama koppelt aan de Cubaanse oude communistische gloriën Fidel en Raúl Castro, Ché Guevarra en Venezolaanse president Hugo Chávez:


"Als ik Amerikaan was, stemde ik voor Obama", zegt de in de VS hartsgrondig verfoeide Chavez in het spotje. Vervolgens stelt Raúl Castro's dochter Mariela dat zij hetzelfde zou doen. Tot slot verwijt men het Environmental Protection Agency (het Amerikaanse ministerie van milieubescherming) dat het onder Obama een e-mail verstuurde met been afbeelding van Che.

De boodschap is duidelijk: Obama is een cryptocommunist.

"Mitt Romney speelt Chavez' spelletje", mopperde Team Obama in een reactie. "Hij blijft Chavez de aandacht geven waar hij zo van geniet en die hij niet verdient."

Werkloosheidscijfers

Orkaan Sandy heeft even doen vergeten dat deze campagne eigenlijk om de economie draaide. Niet onbelangrijk: het Amerikaanse ministerie van arbeid maakt vrijdagochtend de werkloosheidcijfers bekend voor oktober. Vorige maand zakte de Amerikaanse werkloosheid voor het eerst sinds Obama's aantreden in 2009 onder de acht procent.

Verwacht wordt dat dit rapport een gelijkaardig beeld zal geven: tewerkstellingscijfers die verbeteren, zij het zeer zoetjesaan. Dat zou meegenomen zijn voor Obama, maar het zou niet zonder controverse blijven. Vorige maand werd er ter rechterzijde gesteld dat de regering-Obama met de verkiezingen in zicht geknoeid had met de cijfers.
VIJF DAGEN TE GAAN
De staat van de race
In de nationale peilingen verandert er voorlopig weinig of niets. Uit de strijdstaten komen wel interessante cijfers.

In Wisconsin leidt Obama volgens een peiling van Marquette University met 51-43. Volgens het bureau PPP ligt Obama 5 procent voor in Wisconsin en Iowa. Een peiling van de New York Times en televisiezender CBS geeft Obama een voorsprong in drie cruciale strijdstaten: Ohio (met 5 procent), Florida (1 procent) en Virginia (2 procent).

Het zijn geen wereldschokkende cijfers, maar het momentum dat Romney overhield aan de debatten lijkt definitief uitgewerkt. Obama verstevigt zijn positie, zij het mondjesmaat. Volgens New York Times-statisticus Nate Silver heft de president nu 77,4 procent kans om te winnen.
De campagne komt weer op gang

Nu orkaan Sandy uitgewoed is en met nog luttele dagen voor de verkiezingen van komende dinsdag, gaan beide kandidaten weer op het campagnepad. Mitt Romney hield woensdag al drie verkiezingsmeetings in Florida. Obama komt donderdag weer in actie. Hij gaat dan naar Wisconsin, Colorado en Nevada.

Orkaan Sandy: Romney blijft zwijgen over FEMA

Orkaan Sandy heeft Mitt Romney in een lastig parket gebracht. Om te beginnen kon hij niet volop capamgane voeren terwijl aan de oostkust mensen stierven door het noodweer. Bovendien werd hij geconfronteerd met een uitsprak tijdens de Rpeublikiense voorverekizingen die nu bijzonder controversieel blijkt.

Tijdens een debat in juni 2011 stelde Romney voor om het federale rampenebstijdingsagentschap FEMA af te schaffen. Dat bleef toen grotendeels onopgemerkt, maar nu FEMA (kort voor Federal Emergency Management Administration) door orkaan Sandy volop in de schijnwerpers staat, is dat anders.

"Als je de kans hebt om iets weg te nemen van de federale regering en het terug te sturen naar de staten, dan is dat de goeie richting", zei Romney destijds over FEMA. "En als je nog verder kan gaan en het terugsturen naar de privésector, dan is dat nog beter."

Alleen al dinsdag vroegen journalisten Romney niet minder dan veertien keer of hij bij die woorden blijft, schrijft de website Politico. Romney deed of hij niks hoorde en liep hen straal voorbij - een videofragment dat op de Amerikaanse televisie sindsdien tot in den treure herhaald is.

Terwijl de kandidaat zelf er het zwijgen toe deed, liet zijn campagnehoofdkwartier in Boston weten dat "gouverneur Romney wel degelijk gelooft dat FEMA en zeer belangrijke rol speelt."


ZES DAGEN TE GAAN De staat van de race Geen nieuws in de peilingen. Vanwege orkaan Sandy heeft het bureau Gallup zijn dagelijkse tracking poll stilgelegd. Mitt Romney behoudt zijn flinterdunne voorsprong in de nationale peilingen, Barack Obama blijft aan de leiding in de meeste strijdstaten. Bij gebrek aan nieuwe informatie wil dat op dit moment nauwelijks iets zeggen.

Chris Christie: Obama is 'uitstekend' Hoewel de president tot nader order geen campagne voert, zou de cynicus opmerken dat orkaan Sandy Obama electoraal wellicht geen kwaad doet. Er zijn lovende woorden alom voor de federale hulpoperatie onder zijn leiding. Mitt Romney staat wat dat betreft uiteraard werkloos aan de zijlijn.

Een groot compliment voor de Democratische president kwam er van Chris Christie, de Republikeinse gouverneur van New Jersey, de staat die het zwaarst getroffen werd door de orkaan. Die noemde Obama's optreden in een interview met de televisiezender NBC 'uitstekend'. Obama had 'ontzettend' geholpen, verklaarde hij vervolgens op Fox News.

"Ik heb gisteren drie keer met de president gesproken", zei Christie. "Hij belde me de laatste keer om middernacht gisteren om te vragen wat hij kon doen. Ik zei: 'Als u ervoor kan zorgen dat New Jersey sneller tot federaal rampgebied kan verklaard worden, dan zou dat ons helpen om sneller fondsen te krijgen voor het opruimen van de schade."

"De president was geweldig. Hij zei dat hij het in orde zou brengen. Om twee uur 's nachts kreeg ik een telefoontje van FEMA (het Amerikaanse rampenbestrijdingsagentschap; red.) en hij heeft de verklaring 's ochtends ondertekend. Ik moet de president dus veel krediet geven. Hij is zeer behulpzaam geweest en hij heeft me alles bezorgd waar ik om gevraagd heb. Ik moet hem daar publiekelijk voor bedanken. Wat mij betreft, heeft hij geweldig werk gedaan voor New Jersey."

Obama bezoekt New Jersey vandaag. Opmerkelijk: Christie was begin september de hoofdspreker op de Republikeinse conventie, waar Mitt Romney officieel tot presidentskandidaat genomineerd werd. Aan Fox News vertelde hij echter dat hij niet geïnteresseerd is in een bezoek van Romney.

"Ik heb hier in New Jersey een job te doen die veel belangrijker is dan presidentiële politiek", zei hij. "Eerlijk gezegd kan dat me op dit moment niks schelen."

Romney veroorzaakt Jeep-relletje Orkaan of niet, Mitt Romney slaagde erin om nogmaals een controverse te veroorzaken door een loopje te nemen met de waarheid.

In Ohio verklaarde hij dat autoconstructeur Chrysler de productie van Jeeps integraal naar China zal delokaliseren. Romney kreeg tegenwind van Gualberto Ranieri, de grote baas van Chrysler, dat eigenaar is van het merk Jeep en op zijn beurt weer eigendom is van Fiat.

"Chrysler heeft niet de intentie om de productie van zijn Noord-Amerikaanse Jeep-modellen naar China over te brengen", verklaarde die. Volgens hem was Romney's bewering een stunt die zelfs "moeilijk zou zijn voor een professionele circusacrobaat."

Chrysler gaat weliswaar Jeeps bouwen in China, maar die zijn voor de Chinese markt. Het bedrijf heeft sinds 2009, toen het uit zijn gerechtelijk akkoord kwam, 7000 nieuwe banen gecreëerd in de VS.

Wars van die feiten liet Romney echter een televisiespot los op Ohio, waarin hij zijn misleidende stelling nog eens herhaalde, zij het dat hij ze handiger verwoordde. Goed om te weten: Ohio is een cruciale strijdstaat, waar Obama's noodplan voor de auto-industrie duizenden banen heeft gered en de president voorop ligt in de peilingen.

"Obama liet GM en Chrysler failliet gaan, en verkocht Chrysler aan de Italianen, die Jeeps gaan bouwen in China", klonk het in Romney's spotje. "Mitt Romney zal vechten voor elke Amerikaanse job."

Hoewel dat technisch niet onwaar was, zag Ranieri zich genoodzaakt om zijn werknemers een open brief te sturen. "Chrysler zal de productie van Jeeps niet uit de VS verplaatsen", schreef hij. "Het is fout om iets anders te beweren."

ZEVEN DAGEN TE GAAN De staat van de race
Mitt Romney leidt met een flinterdunne 0,8 procent in het nationale gemiddelde van de gespecialiseerde website RealClearPolitics (RCP). De Republikein is daar goed voor 47,6 procent, Obama heeft er 46,9.

De RCP-gemiddelden in de strijdstaten: Ohio: Obama (met 1,9) procent), Florida: Romney (1,4%), Virginia: Gelijke stand met elke 47,8%, New Hamsphire: Obama (2,2%), Colorado: gelijke stand met elke 47,8%, Iowa: Obama (2,3%), Nevada: Obama (2,4%), Wisconsin: Obama (2,3%), North Carolina: Romney (3%).

Obama loopt steeds verder uit in FiveThirtyEight, de gerespecteerde verkiezingsblog van New York Times-statisticus Nate Silver. Volgens diens berekeningen heeft de president nu 72,9 procent kans om te winnen.

In het electorale college vertaalt dat zich volgens Silver in 295 kiesmannen voor Obama en 243 voor Romney (270 kiesmannen zijn nodig om te winnen). Ook RCP geeft Obama het overwicht, met 290 kiesmannen tegen 248.

Alles in het teken van orkaan Sandy (Lees hier ' Orkaan Sandy: Dit is hoe klimaatverandering eruit ziet ', de opinie van Tom Vandyck over Sandy)

De kiesstrijd ligt virtueel stil. Beide kandidaten hebben hun campagnes tot nader order opgeschort. Alle media-aandacht gaat naar de orkaan.

Dat kan een goeie zaak zijn voor Obama, die als president wél in beeld zal komen en de kans krijgt om zich een krachtdadig leider te tonen. Maar dat is tweesnijdend zwaard. Ter herinnering: het politieke einde van de regering Bush begon toen zijn regering een knoeiboel maakte van de hulpverlening bij orkaan Katrina in 2005.

Hoe hard de president ook werkt om dat te vermijden en hoe goed de rampenbestrijding deze keer ook verloopt, als de orkaanschade uit de klauwen loopt, bestaat de kans dat de kiezers hem dat zullen aanwrijven.

Wanneer de campagne weer op gang komt, is het zo goed als zeker dat Obama's woordvoerders unisono zullen herinneren aan Mitt Romney's voornemen om te besparen op het federale rampenbestrijdingsagentschap FEMA. Vraag: zal Romney ook dat standpunt veranderen?

Orkaan Sandy treft een aantal strijdstaten, waaronder Virginia en New Hampshire en, in minder mate, Pennsylvania. Hoe kiezers daar zullen reageren, is voorlopig met geen mogelijkheid in te schatten. Het vervroegde stemmen in Virginia ligt voorlopig stil. Dat kan een nadeel blijken voor Obama, aangezien doorgaans vooral Democraten vervroegd gaan kiezen.


TIEN DAGEN TE GAANMet anderhalve week te gaan, doorkruisen de kandidaten als gekken het land. Alles komt neer op acht 'swing states' waar de zaak nog niet beslecht is.

De staat van de race
In het nationale gemiddelde van de gespecialiseerde website RealClearPolitics (RCP) leidt Romney met 47,9 procent tegen 47 voor Obama. Dat is een flinterdunne voorsprong die weliswaar psychologisch telt, maar statistisch insignificant is.

De leiders in de strijdstaten (RCP-gemiddelden): Ohio: Obama (met 2,3 procent), Florida: Romney (1,8%), Virginia: Romney (1,2%), New Hamsphire: Obama (1,1%), Colorado: gelijke stand met elk 47,8%, Iowa: Obama (2,3%), Nevada: Obama (2,5%), Wisconsin: Obama (2,3%), North Carolina: Romney (3,8%).

Volgens RCP wint Obama 290 kiesmannen in het electorale college, tegenover 248 voor Romney. 270 kiesmannen zijn nodig ompresident te worden.

New York Times-statisticus Nate Silver kent Obama in zijn FiveThirtyEight-blog 294 kiesmannen toe en Romney 234. Volgens Silver heeft Obama 73,1 procent kans om te winnen.

Alle ogen op Ohio
De allerbelangrijkste strijdstaat is Ohio, waar 18 kiesmannen te verdienen zijn. Wint Obama daar, dan moet Romney bijna alle andere staten winnen die nog op het spel staan - een zo goed als ondoenbare opgave.

Volgens de laatste peiling van CNN donderdag leidt Obama in Ohio met 50 procent tegen 46. In die staat hebben ondertussen ruim een miljoen mensen vervroegd gestemd. Volgens CNN leidt Obama bij die kiezers met 59-38%. Romney zou het bij kiezers die wachten tot 6 november halen met 51-44%.

Mitt Romney: 'Iowa kan beslissend zijn'Romney was in Iowa, een staat waar Obama leidt in de peilingen. Wil de Republikein president worden, dan moet hij Obama Iowa hoogstwaarschijnlijk afhandig zien te maken. "Dit kan de staat zijn die beslist wat voor Amerika we zullen hebben en wat voor leven uw families zullen hebben", zei Romney. "We rekenen op u."

John Sununu: 'Colin Powell steunt Obama omdat hij zwart is'
Gerenaal op pensioen en ex-minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell sprak eerder deze week zijn steun uit voor Barack Obama.

Aangezien Powell een Republikein is, zorgde dat voor gemopper in het kamp van Mitt Romney. Romney-spreekbuis en ex-gouverneur van New Hampshire John Sununu veroorzaakte een relletje door te stellen dat Powell achter Obama gaat staan vanwege zijn huidskleur.

"Als je naar Colin Powell kijkt, moet je jezelf afvragen of hij zijn steun uitspreekt op basis van de issues of om een andere reden", zei Sununu op CNN. "Als je iemand van je eigen ras ziet, dan ben je er trots op dat hij president is."

Sununu moest een dag later alweer gast terugnemen. In een statement zei hij dat Powell een vriend is en dat hij respect heeft voor zijn keuze. "Ik betwijfel niet dat zijn beslissing gebaseerd was op niets anders dan zijn mening over president Obama's beleid."


First Lady jaagt televisiekomiek Jimmy Kimmel naar de stembus: