NSA-afluisterwerk voorkwam terreuraanslag in België

Het controversiële programma van de Amerikaanse inlichtingendiensten om gegevens van telefonie en internetverkeer te vergaren, zou in België een aanslag verijdeld hebben in 2008.

Keith Alexander, de directeur van het Amerikaanse National Security Agency (NSA) verklaarde eerder dat het elektronische spionageprogramma vijftig aanslagen voorkomen heeft in twintig landen. Volgens CNN was ook België daarbij. De Amerikaanse nieuwszender baseert zich daarbij op gerechtelijke documenten.

De spilfiguur in de zaak zou de Marokkaans-Belgische Malika El Aroud zijn. Die Brusselse vrouw werd in 2010 in Brussel veroordeeld tot acht jaar cel wegens het opzetten en aansturen van terreurnetwerken.

Zelfmoordaanslag

De Amerikaanse autoriteiten zouden daarbij e-mails, van de servers van Microsoft en Yahoo, onderschept hebben en die overgedragen hebben aan de Belgische autoriteiten. Dat gebeurde in 2008. In december van dat jaar pakten de Belgische ordediensten in onze hoofdstad leden van een cel van het terreurnetwerk al-Qaeda op, van wie ze vermoedden dat ze een zelfmoordaanslag voorbereidden, aldus CNN. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content