Notitieboekje Alan Turing geveild voor 1 miljoen dollar

Een manuscript van de Britse wiskundige en informaticapionier Alan Turing bracht in New York 1 miljoen dollar op. Turing speelde een sleutelrol tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Slechts twee minuten duurde de verkoop bij veilinghuis Bonhams in New York. Het notitieboekje dat toebehoorde aan Alan Turing ging meteen de deur uit naar een anonieme koper. Turing slaagde er tijdens de Tweede Wereldoorlog in om de Duitse codetaal Enigma te kraken en versnelde zo de overwinning van de geallieerden.

Notitieboekje Alan Turing geveild voor 1 miljoen dollar
© Reuters

Het boekje was het enige handgeschreven document van de Brit dat nog in omloop was en dateert uit het midden van de jaren 1940. De nazi’s produceerden codes die ze om de 24 uur wijzigden met de Enigma-machine en die probeerde Turing te kraken.

Verdeeld over 56 pagina’s bevat het boekje wiskundige formules en werknotities. Robin Gandy, een vriend van Turing, erfde het manuscript en bewaarde het tot hij zelf stierf.

Turing op het witte scherm

Dat Alan Turings leven onlangs verfilmd werd, vergrootte de aandacht voor de veiling alleen maar. Benedict Cumberbatch kroop in de biopic The Imitation Game in de rol van Turing, een film die in januari nog in de Vlaamse bioscoopzalen te zien was.

Benedict Cumberbatch grijpt in februari 2015 naast de Oscar voor Beste Acteur voor zijn vertolking in The Imitation Game.
Benedict Cumberbatch grijpt in februari 2015 naast de Oscar voor Beste Acteur voor zijn vertolking in The Imitation Game.© Reuters

Behalve Turings strijd om de nazi-codes te ontcijferen, behandelt de prent ook zijn homoseksuele geaardheid. Die leverde hem in 1952 een veroordeling op wegens ‘openbare zedenschennis’ met een jongeman van 19. Turing stierf in 1954, toen hij 41 was.

(NC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content