Noord-Korea vuurt opnieuw raket af richting zee

Zuid-Koreanen kijken naar een nieuwsbericht over Noord-Korea dat een ballistische raket afvuurt in de richting van de zee voor zijn oostkust in Seoel, Zuid-Korea, 25 september 2022. © Reuters

Noord-Korea heeft zondag opnieuw een ballistische raket afgeschoten richting open zee. Dat bericht het Zuid-Koreaanse nieuwsagentschap Yonhap, dat het Zuid-Koreaanse leger citeert.

De niet nader beschreven raket zou in de richting van de Japanse Zee gevlogen zijn. Meer details zijn er voorlopig niet bekend.

Vrijdag legde vliegdekschip USS Ronald Reagan aan in de Zuid-Koreaanse kuststad Busan, om deel te nemen aan gezamenlijke zeemanoeuvres van Zuid-Korea en de VS. De manoeuvres zouden ook moeten dienen als afschrikking tegenover Noord-Korea.

Het is Noord-Korea verboden om tests uit te voeren met ballistische raketten, volgens VN-resoluties. Sommige van die raketten kunnen kernkoppen dragen. Maar in juni nog schoot Noord-Korea acht korteafstandsraketten vanop zeker vier verschillende locaties richting zee. Er zijn ook berichten dat Noord-Korea werkt aan de lancering van een ballistische raket van een onderzeeër.

De spanningen in de regio namen dit jaar toe nadat Noord-Korea een reeks tests had uitgevoerd met raketten die kernkoppen kunnen dragen.

Recent nam het Noord-Koreaanse parlement nog een nieuwe wet aan over het nucleair beleid. De wet bepaalt niet alleen dat kernwapens ingezet kunnen worden bij een aanval van vijandige mogendheden, maar ook bij een dreigende aanval op de leiding van het land.

Sinds een mislukte top tussen de VS en Noord-Korea, in februari 2019 in Vietnam, zitten de onderhandelingen tussen beide landen in het slop.

Partner Content