Noord-Korea lanceert opnieuw ballistische raket, EU en VS reageren fors

Antony Blinken op 3 oktober 2022. © Getty Images

Noord-Korea heeft opnieuw een ballistische raket gelanceerd. Volgens het Zuid-Koreaanse leger vloog de raket dinsdag (plaatselijke tijd) in de richting van de Japanse Zee. Japan heeft de inwoners van twee regio’s gevraagd te evacueren en naar schuilkelders te gaan.

‘Noord-Korea lijkt een raket te hebben gelanceerd. Gelieve te evacueren naar gebouwen of ondergronds’, zei de regering in een alarm om 7.29 uur (00.29 uur Belgische tijd). Volgens de publieke omroep NHK geldt het alarm voor twee regio’s in het noorden van het land. Volgens de regering in Tokio vuurde Noord-Korea een raket af in de richting van het eiland Hokkaido in het uiterste noorden van Japan en de noordoostelijke prefectuur Aomori, meldde het persbureau Kyodo. Volgens de premier vloog de Noord-Koreaanse raket waarschijnlijk over Japan.

Noord-Korea testte zaterdag nog twee raketten. Het was de vierde raketlancering in een week tijd. De recente opeenstapeling van rakettesten door Noord-Korea wordt door experts gezien als een reactie op de recente manoeuvres op zee door Zuid-Koreaanse en Amerikaanse strijdkrachten. Het vliegdekschip ‘USS Ronald Reagan’ nam ook deel aan de vierdaagse marineoefeningen. Het was de eerste keer dat een Amerikaans vliegdekschip werd ingezet in Zuid-Korea in bijna vier jaar tijd.

De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, heeft de laatste lancering van een ballistische raket door Noord-Korea dinsdagochtend krachtig veroordeeld. De Belgische oud-premier noemt het een ‘doelbewuste poging van Noord-Korea om de veiligheid in de regio in gevaar te brengen’ en een ‘ongerechtvaardigde agressie en flagrante schending van het internationaal recht’.

De Europese Unie is solidair met Japan en Zuid-Korea, aldus Michel in een tweet. De raket vloog over het noorden van Japan en landde zowat 3.000 km ten oosten van het land in de Stille Oceaan. De inwoners van twee regio’s kregen de vraag zich in veiligheid te brengen.

De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft het intussen over een ‘onaanvaardbare bedreiging voor het Japanse publiek’. Blinken had al contact met zijn Japanse en Zuid-Koreaanse ambtgenoten.

Partner Content