Noodkreet van Justitie: Geens nuanceert cijfers

Koen Geens (CD&V) © BELGA

Het College van Hoven en Rechtbanken waarschuwt voor een “gerechtelijk infarct” als er niet snel extra middelen worden vrijgemaakt voor justitie. De hoven en rechtbanken moeten meer en meer taken vervullen met steeds minder middelen, klonk het dinsdag. “Dit is op termijn onhoudbaar.”

Minister van Justitie Koen Geens neemt akte van de roep om extra middelen van het College van Hoven en Rechtbanken. Hij belooft de voorstellen van het college mee te nemen in de komende gesprekken over de beperking van de werklast en het kerntakendebat bij justitie. Geens nuanceert wel de geciteerde cijfers.

Personeelstekort

Net als de rest van de overheid ontsnapt ook justitie niet aan de besparingen. Van 2 miljard euro in 2014 daalt het totale budget naar 1,6 miljard dit jaar. Nochtans blijft de gerechtelijke achterstand aanzienlijk, heeft justitie voor 101 miljoen euro aan achterstallige facturen opgestapeld en kampen zowat alle hoven en rechtbanken met personeelstekort.

Concreet telde België eind 2013 nog slechts 1.627 rechters, waar dat er eigenlijk 1.716 moesten zijn. Bij de griffies ging het volgens de laatste cijfers om 4.289 voltijdse equivalenten, wat er volgens Lola Boeykens van het college eigenlijk 4.836 moesten zijn.

‘Besparing moet nog beginnen’

De meeste korpsen zijn momenteel slechts voor tachtig à negentig procent ingevuld. Het magistratenkorps van de Nederlandstalige rechtbank van koophandel van Brussel bedraagt voor dit jaar zelfs maar 65 procent van het wettelijke kader, bij het arbeidshof Luik is dat zeventig procent. “En de besparing moet nog beginnen.”

Volgens Boeykens betekenen de vooropgestelde besparingen grofweg nog eens 340 magistraten en een duizendtal personeelsleden minder tegen 2019.

Kerntakendebat

Naast een volledige invulling van de wettelijke kaders, dringen de hoven en rechtbanken aan op de broodnodige informatisering van justitie en meer tijd en nuance in de besparingsvoorstellen. Maar ook een kerntakendebat is nodig, waarbij bijvoorbeeld de organisatie van de verkiezingen in het vizier komt.

Geens neemt akte van de noodkreet

Dat de totale middelen van Justitie dalen van 2 miljard naar 1,6 miljard, zoals het college hekelde, nuanceert minister Geens wel wat. Volgens hem gaat het om een daling van 1,856 naar 1,704 miljard, aangezien de justitiehuizen en de bevoegdheid ‘jeugddelinquentie’ intussen naar de deelstaten zijn overgeheveld. En ook het budget van de erediensten moet worden meegerekend in de justitiebegroting, luidt het.

Geens neemt voorts akte van de voorstellen van het College van Hoven en Rechtbanken, maar spreekt zich in een korte reactie niet uit over eventuele extra middelen of een versoepeling van de besparingen. Volgende week, op 25 februari, staat een nieuwe ontmoeting gepland tussen de minister en het college.

“De bedoeling is om een geheel van prioriteiten en een hiërarchie van de noden van het personeel vast te leggen”, klinkt het nog. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content