Nieuwsanker NBC verontschuldigt zich voor nepverhaal

Brian Williams in 2012, toen hij een eredoctoraat ontving van de George Washington Universiteit © REUTERS

In een mededeling in zijn dagelijkse nieuwsuitzending verontschuldigde sterjournalist Brian Wiliams, ankerman van het NBC Nightly News, zich voor een verhaal dat hij al vaker vertelde: hij zat niet in een helikopter die begin 2003 in Irak onder vuur kwam.

Het verhaal werd voor het laatst uit de doeken gedaan op 30 januari tijdens een ijshockeywedstrijd van de New York Rangers. Tijdens die wedstrijd werd een veteraan geëerd die in de bewuste helikopter had gezeten. Dat toestel werd niet alleen beschoten, het werd ook door twee granaten geraakt.

Williams vertelde hoe hij die dag, terwijl hij in de beschoten helikopter zat, door moedige militairen werd beschermd.

Het is een verhaal dat hij eerder heeft verteld, en dat volgens sommigen (dit kan niet onmiddellijk worden geverifieerd en hijzelf ontkent het) ook in zijn reportage van 12 jaar geleden als waar werd gerapporteerd. Die reportage (die niet op het internet beschikbaar is) ging onder de titel ‘Doelwit Irak: Helikopter waarin Brian Williams van NBC reisde kwam onder vuur’.

Populair

Het relaas tijdens de hockeywedstrijd zette kwaad bloed, met name bij een veteraan die zich al aan de oorspronkelijke berichtgeving had geërgerd. Hij en anderen lieten die ergernis dit keer ook blijken, onder meer via Facebook.

Woensdagavond verontschuldigde Williams zich tijdens zijn dagelijkse avonduitzending. Hij en zijn ploeg zaten niet in de beschoten helikopter maar reisden 30 tot 60 minuten later, ‘in een volgende helikopter’. Ze waren wel even geland op de plek waar ook het geraakte toestel was geland, en hadden daar een minuut of tien doorgebracht. Hij had bemanningsleden om hun reactie gevraagd.

‘Ik weet niet wat er in mijn brein gebeurde zodat ik het ene toestel met het andere verwarde’, vertelde Williams aan het militaire blad Stars and Stripes.

Williams, een graag geziene, grappige gast in talkshows, presenteert al jaren de gemiddeld best bekeken nieuwsuitzending van de grote Amerikaanse zenders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content