Nieuwjaarswensen worden vaker via telefoon overgemaakt

© Belga

Het is geen verrassing dat de nieuwjaarswensen massaal zijn gedeeld via sociale media. Maar, opvallend: we hebben weer wat vaker een telefoontje gepleegd om ‘Gelukkig Nieuwjaar’ te wensen.

Het aantal telefoontjes tijdens nieuwjaarsnacht (van dinsdag 20.00 uur tot woensdag 08.00 uur) was de voorbije jaren relatief stabiel gebleven. Maar dit jaar zien zowel Proximus als Orange een opvallende toename, met respectievelijk 11 en 8 procent. ‘We bellen weer wat meer om “Gelukkig Nieuwjaar” te wensen’, vat Orange samen. Bij die operator wordt trouwens bijna de helft van de telefoongesprekken via het mobiele internet gevoerd.

Maar sociale media blijven het kanaal bij uitstek om de wensen over te maken. Net als de voorgaande jaren steeg het mobieledataverbruik weer fors. Bij Orange lag dat het hoogst: 170.000 gigabyte, of nagenoeg een derde meer dan tijdens de vorige oudejaarsnacht. Proximus stelde een toename met 23 procent vast tot 149.000 gigabyte. ‘Ten opzichte van vijf jaar geleden is het cijfer verachtvoudigd’, zegt men daar. En bij Telenet ging het mobieledataverbruik met de helft omhoog, tot bijna 133.000 GB.

Facebook blijkt veruit de populairste app om de beste wensen en goede voornemers kenbaar te maken, gevolgd door apps als Instagram, Snapchat en WhatsApp. Het aantal nieuwjaars-sms’jes is verder gedaald. De drie grote operatoren samen telden 29 miljoen sms’jes (tegen bijna 34 miljoen een jaar geleden).

Partner Content