Nieuwe Vlaamse regering moet meteen fors besparen

De nieuwe Vlaamse coalitie wil de begroting zo snel mogelijk in evenwicht. © BELGA

De nieuwe Vlaamse regering van N-VA, CD&V en Open VLD wil meteen al in 2015 een begroting in evenwicht. Daarom moet flink het mes gezet worden in de uitgaven. Waar dat precies moet gebeuren, is niet duidelijk.

Eerder in de onderhandelingen circuleerde de optie om te vertrekken met een licht begrotingstekort om nadien aan te knopen met een evenwicht. Die piste is nu van de baan. Dat heeft Belga vernomen.

Besparen

Het is al langer bekend: de budgettaire uitdagingen voor de nieuwe Vlaamse regering zijn groot. Dat heeft onder meer te maken met de zesde staatshervorming. Zo dreigde er bij ongewijzigd beleid een tekort van 1,4 miljard euro in 2015.

Omdat de noden in onder meer Welzijn en Onderwijs bijzonder groot zijn, werd tijdens de onderhandelingen tussen N-VA en CD&V de piste geopperd om in 2015 een beperkt tekort – lees: een paar honderd miljoen euro – toe te laten en de zaak nadien in evenwicht te brengen.

Die piste is nu verlaten. Bedoeling is dat er al in 2015 wordt afgeklokt met een evenwicht. Ook voor de jaren nadien zou dat evenwicht aangehouden worden. Dat betekent dat de Vlaamse regering meteen fors zal moeten besparen. Waar en hoe dat zal gebeuren, is nog onduidelijk. Ook hoeveel ruimte er zal zijn voor nieuw beleid, bijvoorbeeld voor de wachtlijsten in de zorg, blijft nog een vraagteken.

Open VLD ‘quasi blind’ ingestapt

Het is ook afwachten wat de intrede van Open VLD betekent voor heikele dossiers zoals Oosterweel, de hervorming van het secundair onderwijs en de plannen voor de ondersteuning van personen met een handicap. Insiders zeggen dat Open VLD “quasi blind” is ingestapt in de regering. “Ze zijn voor 99,5 procent akkoord gegaan met onze teksten”, zegt een bron.

Over de onderwijshervorming is bijvoorbeeld te horen dat er geen herziening komt van het masterplan.

Provincies worden afgebouwd

Wat de provincies betreft – een dossier waar N-VA en CD&V onderling behoorlijk over hebben geruzied – is afgesproken dat ze niet worden afgeschaft (zoals de N-VA voorstelde), maar drastisch afgeslankt. Zo komt er een sterke daling van het aantal raadsleden en gedeputeerden. Volgens de Limburgse regionale zender TV Limburg zal er voor 6,2 miljoen euro bespaard worden op het Provinciefonds in 2015 en zullen persoonsgebonden materies zoals onderwijs verder worden afgebouwd. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content