Nieuwe topman CM zet CD&V onder druk

© BELGA

“De gigantische federale besparingen dreigen de kwaliteit van onze dienstverlening onderuit te halen. En daar zijn kwetsbare en zieke mensen het grootste slachtoffer van.” Dat zegt de nieuwe CM-voorzitter Luc Van Gorp in een opiniestuk in De Standaard. CD&V krijgt zo opnieuw tikken van een bevriende organisatie uit de zuil.

Het eerste publieke optreden van Luc Van Gorp, die in juli Marc Justaert opvolgde, is meteen erg kritisch voor de CD&V. De CM-topman waarschuwt dat de besparingen die de regering-Michel de ziekenfondsen oplegt, hoe dan ook hun weerslag zullen hebben op de werkgelegenheid en bijgevolg op de kwaliteit van de dienstverlening.

De ziekenfondsen moeten vanaf 2016 structureel 50 miljoen euro inleveren. Vanaf 2018 wordt dat zelfs 100 miljoen. Van Dorp spreekt over “gigantische” besparingen, bovenop de vele bezuinigingen uit het verleden.

Eerder kreeg de tax shift al kritiek van vakbond ACV en Beweging.net. Er klinkt ook gemor bij sommige parlementsleden zoals Nahima Lanjri. (BELGA/NSK)

Partner Content