Nieuwe schooljaar kost gemiddeld 785 euro per kind

Het nieuwe schooljaar kost gemiddeld 785 euro per kind aan inschrijvingsgeld en schoolmateriaal, een lichte stijging van ruim tien euro in vergelijking met vorig jaar.

Dat blijkt uit een rondvraag van consumentenorganisatie OIVO bij de Belgische gezinnen.

Wat het schoolmateriaal betreft varieert het verwachte bedrag dat ouders denken te zullen moeten uitgeven naargelang het onderwijstype.

‘Zo vertegenwoordigt het schoolmateriaal een kost van gemiddeld 67 euro in het kleuteronderwijs, 76 euro in het basisonderwijs, 119 euro in het secundair en 132 euro in het hoger onderwijs’, aldus OIVO.

Prijzen vergelijken
Goed nieuws is dat de prijzen globaal lager liggen dan in 2010, al is de kloof tussen de laagste en de hoogste prijzen wel toegenomen, zegt de consumentenorganisatie.

Ouders hebben niettemin het idee dat het budget voor de schooluitgaven globaal toeneemt. Uitkijken en prijzen vergelijken is de boodschap want eenzelfde winkelmandje materiaal kan tot achtmaal meer kosten, naargelang de keuze van de winkel en het soort artikelen.

Linkshandigen

Nieuw dit jaar is dat nu ook in de categorie van de goedkoopste producten artikelen worden aangeboden met extra aandacht voor ergonomie of linkshandigen, daar waar dit soort specifieke producten vroeger enkel te vinden was bij de bekende merken. Milieuvriendelijk schoolmateriaal is dan weer minder prominent aanwezig in het aanbod dan vorig jaar. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content