Nieuwe regels voor huispersoneel: wat verandert er?

© Thinkstock

Vanaf vandaag moet op het loon van poetsvrouwen en tuinmannen sociale bijdragen worden betaald. Aan het systeem van de dienstencheques verandert er niets.

Wat verandert er precies?

De nieuwe regeling houdt in dan particulieren werkgevers worden. Op het loon dat zij aan de poetsvrouw of de tuinman betalen, moeten voortaan sociale bijdragen worden betaald. Zo bouwt het huispersoneel ook rechten op in de sociale zekerheid, net zoals bij andere werknemers. Zo krijgen ze ook een vergoeding bij ziekte, of kunnen ze pensioen opbouwen.

Voor wie gelden de nieuwe regels?

Het gaat vooral om mensen die handenarbeid doen in het huishouden of de tuin, en daarvoor een loon uitbetaald krijgt. Een babysit komt niet in aanmerking. Ook wie occasioneel iemand vervoert of helpt bij het boodschappen doen, valt niet binnen een systeem. Werkgevers moeten zich registreren op de site van het RSZ.

Wat gebeurt er met de dienstencheques?

‘Aan het systeem van de dienstencheques verandert er niets, verklaarde Gerrit Van de Mosselaer van de federale overheidsdienst sociale zekereid in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

Werkt het nieuwe systeem zwartwerk niet in de hand?

‘Dat kunnen we niet uitsluiten’, geeft Van de Mosselaer aan. Daartegenover staat dat er meer gerichte controles zullen komen. ‘We moeten die cijfers afwachten.’ De christelijke vakbond ACV is gewonnen voor de nieuwe regeling, op voorwaarde dat ze het zwartwerk niet in de hand werkt. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content