Nieuwe peiling zet N-VA op verlies, Groen en Vlaams Belang winnen

N-VA-voorzitter Bart De Wever © Belga

Mochten er nu federale verkiezingen zijn, dan haalt N-VA 7,4 procent minder dan de monsterscore van 32,4 procent in 2014, al blijven ze wel met voorsprong de grootste partij. Groen gaat er dan weer 5,5 procent op vooruit, net als Vlaams Belang.

N-VA gaat er fors op achteruit in een nieuwe peiling die VTM Nieuws, Het Laatste Nieuws, RTL TVI en Le Soir lieten uitvoeren door Ipsos. De peiling werd uitgevoerd bij 2.543 respondenten. De foutenmarge voor Vlaanderen ligt op 3,1%.

Als we nu zondag naar de stembus moesten trekken voor federale verkiezingen, dan haalde de N-VA 25 procent van de stemmen. Daarmee blijft ze met voorsprong de grootste partij – CD&V volgt op plaats 2 met 17,2 procent – maar het verlies is met 7,4 procent wel significant. Voorzitter Bart De Wever reageert teleurgesteld aan VTM Nieuws. ‘Dit is geen goede peiling voor ons. Ik zie ook dat al ons verlies naar Vlaams Belang gaat. Mensen zijn de migratiecrisis duidelijk beu.’

Groen en Vlaams Belang zijn de winnaars van de Grote Peiling. Beide groeien met 5,5 procent in vergelijking met de verkiezingen van 2014. Groen wordt de op twee na grootste partij, met 14,1 procent van de stemmen. Tot grote tevredenheid van voorzitster Meyrem Almaci. ‘Er beweegt duidelijk iets in de maatschappij’, zegt ze aan VTM Nieuws.

‘Mensen willen oplossingen en die bieden wij hen.’ Vlaams Belang haalt 11,3 procent, volgens Tom Van Grieken een gevolg van een weinig daadkrachtig N-VA-bestuur. ‘Steeds meer mensen zien dat de N-VA veel woorden, maar weinig daden heeft’, zegt hij. ‘De mensen laten zich niets meer wijsmaken.’

CD&V blijft de op een na grootste partij, met 17,2 procent. Een lichte daling met 1,4 procent in vergelijking met 2014. Voorzitter Wouter Beke reageert toch tevreden. ‘Ik voel aan dat er wel vertrouwen is’, zegt hij aan VTM Nieuws. ‘De lijn van respect, fatsoen en gezond verstand wordt geapprecieerd en dat weerspiegelt zich in de resultaten in de peiling.’

Open Vld doet het dan weer 2,7 procent slechter dan vier jaar geleden: de liberalen stranden op 12,8 procent, maar ‘peilingen zijn maar peilingen’, relativeert voorzitster Gwendolyn Rutten.

SP.A gaat er 1,9 procent op achteruit en haalt nog 12,1 procent van de stemmen. PVDA doet het tot slot goed in de peiling. De partij stijgt met 1,6 procent, maar strandt met 4,4 procent wel net onder de kiesdrempel.

In Wallonië staat de Parti Socialiste op kop met 23,4 procent, voor de liberalen van MR, die 20 procent halen. De uiterst linkse PTB haalt 13,1 procent en scoort beter dan Ecolo (10,9 procent) en cdH (10,1 procent). DéFI strandt op 6,9 procent.

In Brussel zakken de socialisten naar de derde plaats met 14,9 procent, na DéFI (15,4 procent). Ze zijn duidelijk nog niet hersteld van het Samusocial-schandaal. MR is in het hoofdstedelijk gewest de koploper met 19,5 procent van de kiesintenties. Ecolo stijgt naar 13,1 procent. Daarna komen PTB (9 procent) en cdH (6,3 procent).

De Grote Peiling peilde ook opnieuw naar de populariteit van individuele politici. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) blijft daarin de populairste: 57 procent van de Vlamingen kruiste “ja” aan bij de vraag of ze wilden dat die persoon de komende maanden een belangrijke rol gaat spelen, 29 procent antwoordde “neen”. N-VA-voorzitter Bart De Wever verliest zijn tweede plaats aan premier Charles Michel: De Wever volgt nu op plaats drie met 55 procent ja-stemmen en 32 procent tegen.

In Wallonië staat Paul Magnette (PS) op 1 in de populariteitspoll, gevolgd door Olivier Maingain (DéFI), op drie staat Elio Di Rupo (PS). Olivier Maingain van DéFI is in Brussel de populairste politicus en staat nog voor Didier Reynders (MR) en Paul Magnette (PS).

De Grote Peiling peilde ook opnieuw naar de populariteit van individuele politici. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) blijft daarin de populairste: 57 procent van de Vlamingen kruiste ‘ja’ aan bij de vraag of ze wilden dat die persoon de komende maanden een belangrijke rol gaat spelen, 29 procent antwoordde ‘neen’. N-VA-voorzitter Bart De Wever verliest zijn tweede plaats aan premier Charles Michel: De Wever volgt nu op plaats drie met 55 procent ja-stemmen en 32 procent tegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content