Nieuwe maatregelen van kracht in Antwerpen: wie avondklok overtreedt riskeert boete van 1.600 euro

De verschillende lokale politiezones beginnen de maatregelen vanaf woensdagavond meteen te handhaven.

Nu de politieverordening van Antwerps gouverneur Cathy Berx over de extra coronamaatregelen in de provincie klaar is, zijn die maatregelen vanaf woensdagavond van kracht. Dat betekent dat er onder meer een algemene mondmaskerplicht geldt en dat om 23.30 uur een ‘avondklok’ ingaat. Die laatste term staat niet in de verordening omdat het strikt genomen geen juridische term is, maar er komt wel degelijk een verbod om zich op het openbaar domein te begeven behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen.

De verschillende lokale politiezones beginnen de maatregelen vanaf woensdagavond meteen te handhaven. ‘Maar ik geloof ook heel erg in sociale aanmoediging’, zegt Berx. ‘We moeten elkaar overtuigen om de maatregelen goed te volgen. Op die manier zullen we er hopelijk in slagen om de curve van besmettingen weer om te buigen. Maar het eerste dat daarvoor op korte termijn moet gebeuren is eigenlijk dat positief geteste patiënten of personen die een risico op besmetting hebben en nog moeten worden getest of het resultaat van een test afwachten, écht in quarantaine of thuisisolatie gaan.’

Berx vroeg in dat laatste opzicht al meermaals aan het Agentschap Zorg en Gezondheid om dergelijke quarantaines ook effectief af te dwingen. ‘Artsen vragen daarnaast ook dat mensen die dénken dat ze geen symptomen van het coronavirus vertonen, maar bijvoorbeeld wel een hoestje of reukvermindering hebben, niet gaan werken of nauw contact hebben met anderen’, zegt Berx. ‘Blijf ook in zo’n geval dus alstublieft thuis.’ De situatie in de provincie is zeer ernstig, benadrukt de gouverneur. ‘In de week van 18 tot 24 juli waren er 1.100 positieve gevallen, dat is een stijging van 120 procent met de week voordien’, zegt ze. ‘Tot gisteren waren er 67 opnames in Antwerpse ziekenhuizen, met de opnames van vandaag – tot nu toe – erbij zijn dat er intussen al 75. Het gaat dus snel. Laat ons hopen dat er niemand op intensieve belandt, laat staan zou overlijden.’

Het fysiek afsluiten van de provincie of de stad Antwerpen of een reisverbod voor Antwerpenaars komt er voorlopig niet. ‘Dat zou een enorme impact hebben op veel meer dan Antwerpen alleen, nog los van de fysieke of logistieke mogelijkheid om dat ook effectief te realiseren’, stelt Berx, die eerder wel al adviseerde om voorlopig niet meer naar Antwerpen af te zakken voor niet-essentiële zaken.

Op het overtreden van de nieuwe maatregelen zoals de avondklok staan boetes tot 1.600 euro.

Tafels beperkt tot vier personen of één gezin in Antwerpse horeca

De extra coronamaatregelen in de provincie Antwerpen betekenen ook dat er in de horeca een strengere limiet komt op het aantal personen dat aan eenzelfde tafel mag zitten. De limiet is uiteindelijk op vier personen geplaatst, tenzij het om een gezelschap gaat dat bestaat uit personen van één gezin. Met externe personen uit je bubbel op café of restaurant gaan kan dus niet met meer dan vier personen in totaal, of enkel aan verschillende tafels met afstand daartussen.

Verder moet de fysieke afstand in de Antwerpse horeca tussen de verschillende gezelschappen – en dus niet gewoon tussen de tafels – ook minstens anderhalve meter bedragen, tenzij er een plexiglazen wand of gelijkwaardig alternatief wordt voorzien met een minimale hoogte van 1,8 meter. Horeca moeten hun klanten individueel registreren en die gegevens vier weken bijhouden zodat er contactonderzoek mogelijk is. Nadien moeten de gegevens worden vernietigd.

Horeca Vlaanderen reageert woensdagavond ontgoocheld op de bijkomende inperking van het aantal klanten per tafel. ‘Dit is een mokerslag voor de horeca’, zegt CEO van Horeca Vlaanderen Matthias De Caluwe. ‘De eerdere beslissingen van het vervroegde sluitingsuur, de strenge voorwaarden en de communicatie hierover zorgden al voor een economische lockdown. Deze nieuwe beslissing uit het niets zorgt mogelijks voor de doodsteek. Dit is ongezien en treft bijna 10.000 ondernemers in het hart. Over ondersteuning mag nu geen discussie meer zijn anders kan dit fataal aflopen.’ De Caluwe wijst er nogmaals op dat de heropening van de horeca op 8 juni niet voor hogere besmettingscijfers zorgde en stelt dat horecaondernemers er alles aan doen om alles veilig te laten verlopen.

‘We tonen uiteraard begrip voor de maatregelen om de volksgezondheid te helpen, maar dit is opnieuw een afwijking die het voor de horeca-uitbaters in de praktijk zeer moeilijk maakt’, vindt hij. ‘Ondersteuningspremies zijn nu absoluut noodzakelijk, en daar zullen de provincie of eender welke overheid nu mee moeten helpen. Daarnaast hoop ik dat iedere inwoner van de provincie Antwerpen mee probeert onze sector te redden, want genieten kan je nog steeds veilig doen in de horeca.’

Partner Content