‘Nieuwe helikopters Defensie kunnen niet tegen zeezout’

De nieuwe generatie NH90 helikopters die België aangekocht heeft © BELGA
Simon Demeulemeester

De helikopter die de Sea King aan de kust moet vervangen, zou roesten van zeezout. Volgens Defensie kocht België nieuwere modellen, waaruit de kinderziekten zijn verdwenen. Minister Pieter De Crem zegt dat waakzaamheid geboden is.

De NH-90, het type helikopter dat België heeft gekocht en dat de Sea King aan de kust moet vervangen, roest van zeezout. Dat schrijven De Morgen, Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad en De Standaard.

Nog voor ze in gebruik zijn, blijken al problemen op te duiken. Want in Nederland, waar de helikopters wel al gebruikt worden, stellen ze onder meer vast dat ze niet bestand zijn tegen zeezout.

Volgens Defensie zijn de acht helikopters die België heeft gekocht nieuwere modellen, waaruit de kinderziekten zijn verdwenen. De problemen in Nederland kwamen evenwel pas eind vorig jaar aan het licht. Pittig detail: de NH-90 wordt gebouwd door een zusterbedrijf van AnsaldoBreda, de producent van de Fyra.

Er werden al opleidingsvluchten gedaan met de drie reeds geleverde helikopters, maar enkel boven land. De vluchten boven zee worden dus cruciaal.

Pieter De Crem: ‘Als er problemen opduiken, geef ik volledige transparantie’

De helikopters zijn besteld geweest door André Flahaut (PS), de minister van Defensie in de tweede paarse regering van Guy Verhofstadt (Open VLD). Huidig minister van Defensie Pieter De Crem(CD&V) reageert in De Ochtend op de VTRT-radio dat hij ‘altijd een loyaal uitvoerder’ is geweest van beslissingen die voor hem genomen zijn. ‘Op dit moment zijn er nog geen problemen opgedoken, maar waakzaamheid is geboden. Als er problemen zouden opduiken, dan zal ik volledige transparantie geven.’

Nog volgens De Crem beschikt de regering over een ‘stevig contract’ dat oplossingen mogelijk moet maken. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content