‘Nieuwe generatie nodig om hervormingen door te voeren’ (Juan Carlos)

© Reuters

‘Vandaag moet een nieuwe generatie in de voorhoede staan’, aldus de aftredende Spaanse koning Juan Carlos in een korte verklaring die op radio en tv werd uitgezonden.

Al in januari, rond zijn 76e verjaardag, had Juan Carlos beslist om troonsafstand te doen. Die beslissing heeft hij met “veel emotie” genomen, aldus de aftredende koning Juan Carlos. Het derde kind en enige zoon van Juan Carlos, Felipe, wordt de nieuwe koning van Spanje. Die is “matuur en voorbereid”, aldus zijn vader.

Tijdens zijn toespraak zei Juan Carlos trots te zijn op wat hij tijdens zijn bijna 40 jaar op de troon bereikt heeft. “Ik heb me er altijd voor ingezet dat Spanje zich in vrijheid zou kunnen ontwikkelen.” Hij sprak zijn dankbaarheid uit voor het Spaanse volk, en zei dat het land een lange periode van “vrede, stabiliteit en vooruitgang” gekend heeft.

Nieuwe generatie

“Vandaag moet een nieuwe generatie in de voorhoede staan”, zei de koning. “Jonge mensen, met verse energie, zijn nodig om de hervormingen te ondernemen die de huidige omstandigheden van ons vragen.”

Op het eind van de toespraak bedankte de koning zijn vrouw, koningin Sofia. “Mijn dankbaarheid gaat uit naar de koningin wier steun er altijd voor mij geweest is.” Hij ging niet in op zijn gezondheidstoestand, de omstreden olifantenjacht in Botswana in 2012 of het financiële schandaal waarbij zijn schoonzoon Inaki Urdangarin betrokken is. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content