‘Nieuwe Arco-regeling is onvoldoende’

© BELGA

De nieuwe Arco-regeling waarover de toekomstige regeringspartners een akkoord bereikten is te mager, zo vindt advocaat Geert Lenssens, die een 700-tal Arco-gedupeerden vertegenwoordigt.

‘Veertig procent vergoeding is ruimschoots onvoldoende. Er was 100 procent beloofd’, legt Lenssens uit. Bovendien denkt de advocaat dat het juridisch niet evident zal zijn om de regeling uit te werken.

‘Politiek akkoord is moeilijk in waterdichte regeling te gieten’

In onderhandelaarskringen werd vernomen dat de inspanning van 600 miljoen euro voor de gedupeerde Arco-coöperanten verdeeld zal worden over de staat, Belfius en beweging.net (het vroegere ACW). Dat betekent een compensatie van 40 procent van de totale inleg en uitgekeerde, gekapitaliseerde, dividenden. Meester Lenssens, die de actiegroep Geld Terug van Arco vertegenwoordigt, benadrukt de regeling juridisch nog niet gezien te hebben. ‘Maar de regeling zoals ze virtueel op tafel ligt, is juridisch niet evident.’ Een politiek akkoord waarbij twee andere partijen betrokken zijn, lijkt Lenssens moeilijk in een ‘sluitend, juridisch waterdichte’ regeling te gieten.

‘Groepsvordering uitbreiden’

Een betere piste zou volgens de advocaat een uitbreiding van de groepsvordering zijn, die sinds 1 september mogelijk is. ‘Men zou ervoor moeten zorgen dat de groepsvordering van toepassing is op een dossier als Arco of Fortis. De class action is een systeem waarmee je een akkoord algemeen bindend kan maken, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een CAO.’

Gezien de eerder uitgewerkte staatswaarborg die het geld van de coöperanten voor 100 procent garandeerde, maar die door Europa verworpen werd, zullen de coöperanten niet akkoord gaan met de 40 procent-regeling, denkt Lenssens. Hij wijst ook op het principe van de ‘vertrouwensleer’. “Als een overheid iets belooft, moet ze dit respecteren en honoreren. Dat gebeurt hier niet, punt.” De advocaat denkt ook dat een ‘politieke afrekening mogelijk is’ door de zowat 800.000 gedupeerde coöperanten, zij zijn immers ook kiezer. (Belga / JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content