Niet iedereen wil nieuw biljet van 5 euro

© Banque Nationale de Belgique

Het nieuwe biljet van vijf euro, het eerste van een nieuwe “Europa”-reeks, dat begin mei in circulatie gebracht werd, blijkt op een aantal plaatsen geweigerd te worden.

Het nieuwe biljet wordt niet aanvaard door bepaalde bankautomaten en betaalautomaten in parkings. Ook zouden handelaars de nieuwe biljetten weigeren uit vrees dat het om namaak gaat, terwijl de biljetten net in omloop gebracht werden om namaak tegen te gaan, zo schrijven de kranten van Sudpresse.

De Nationale Bank bevestigt dat er een probleem is bij sommige kleinhandelaars. “Bij de banken is alles onder controle”, aldus Marc Vanvooren, hoofdkassier van de Nationale Bank. “Die zijn eind 2011 al op de hoogte gesteld en hebben alles tijdig kunnen aanpassen.”

De beheerders van kleinere automaten, zoals in parkings of in sommige winkels, werden begin dit jaar uitgenodigd bij de Nationale Bank. “Zij hebben op dat moment ook al het vijf eurobiljet meegekregen om de nodige aanpassingen te kunnen uitvoeren”, zegt Vanvooren. “Het nieuwe biljet is technisch identiek aan het oude, dus er moeten enkel aanpassingen in de software van de automaten gebeuren. Eigenlijk moet het biljet gewoon één keer worden ingescand.”

Volgens de Nationale Bank zijn sommige handelaars en producenten van automaten daar ietwat nalatig in geweest. “Maar volgende week zullen alle problemen wel van de baan zijn”, besluit Vanvooren. “Dit is alleszins een les voor de vernieuwing van de andere biljetten, de komende jaren.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content