Louis Ide (N-VA)

‘Niet de schuld van de sossen? We zijn nog altijd de rommel van het verleden aan het opkuisen’

Louis Ide (N-VA) Algemeen Secretaris van N-VA en arts.

Louis Ide van N-VA luisterde naar de 1 mei-toespraak van SP.A-voorzitter John Crombez en had een aantal bedenkingen. ‘Voor u me verwijt enkel oude koeien uit de gracht te halen, kan ik u zeggen dat ik weiger die koeien te vergeten.’

Zo, dat hebben we weer gehad. Feest van de arbeid. De dag waarop ik ging werken en de rode kopstukken zich op de borst klopten. De dag waarop John Crombez zei: “Het is niet de schuld van de sossen”.

‘Niet de schuld van de sossen? We zijn nog altijd de rommel van het verleden aan het opkuisen’

Een grotere vorm van amnesie kan ik me niet voorstellen.

Het is nooit de schuld van de socialisten, dus als voormalig socialistisch minister Luc Van den Bossche poen pakt in Brussels Airport, is het niet de schuld van de sossen.

Dat een voormalig socialistisch minister van volksgezondheid, Marcel Colla, nu lobbyt voor een groep die uit is op de totale privatisering van de gezondheidszorg, zullen we maar vergeten. Het is niet de schuld van de sossen.

Dat vakbonden diepe zakken hebben, volgens De Tijd, en hun voorzitter meer verdient dan een parlementslid, en de notionele intrestaftrek hen niet geheel onbekend is: dit is niet de schuld van de sossen.

Dat ze zich als maagdelijk willen opstellen in de discussie rond het parlementair pensioen, dat terecht naar het niveau van elke Belg moet gehesen worden, deed me toch even glimlachen.

Ik was namelijk de riante ontslagvergoeding van Norbert De Batselier niet vergeten toen hij het Vlaams Parlement verliet voor de Nationale Bank. Maar dat is niet de schuld van de sossen.

RTT, Agusta-Dassault en Uniop, het is niet de schuld van de sossen.

‘In de decennialange periode dat de socialisten regeerden, hebben ze alle mogelijkheden gehad om een rechtvaardige fiscaliteit uit te bouwen. Quod non.’

Voor u me verwijt enkel oude koeien uit de gracht te halen, kan ik u zeggen dat ik weiger die koeien te vergeten. Als je zo’n track record hebt, màg je dat ook niet vergeten. Maar belangrijker is: wat hebben ze dan gerealiseerd als het over rechtvaardige fiscaliteit gaat? In de decennialange periode dat de socialisten regeerden, hebben ze alle mogelijkheden gehad om een rechtvaardige fiscaliteit uit te bouwen. Quod non. Want nu pas, nu ze in de oppositie zitten, dienen ze het ene na het andere voorstel in.

Wie bijna 30 jaar regeerde en zelfs in de vorige legislatuur de staatsecretaris voor fiscale en sociale fraude leverde, kan niet geloofwaardig een minister aanvallen die amper 1,5 jaar in het zadel zit. Bijna amechtig proberen de socialisten aan te tonen ‘hoe goed den John was’ en ‘hoe slecht en fundamenteel onrechtvaardig deze regering is’. Deze regering er is voor de rijken, is het riedeltje. Maar is dat wel zo?

Een voorbeeldje? @IntiGhysels, een medewerker van SP.A tweet het volgende: “N-VA zegt dat fiscale fraude nog nooit zo grondig werd aangepakt als nu. De cijfers zeggen iets anders.” (pic.twitter.com/G54DGTTtvt).

Gelukkig bestaat er nog intellectuele eerlijkheid en antwoordt BBI-topman Karel Anthonissen: “Eerlijk, deze cijfers hebben niets met een vermeende minder grondige aanpak na de regeringswissel te maken.”

Of nog eentje SP.A kopstuk Freya Van den Bossche stelde op 1 mei: ” Show us the jobs.” Mevrouw Van den Bossche moet dringend Knack lezen, want Ewald Pironet berichtte daar al eerder over, in februari.En voor het geval mevrouw Van den Bossche het artikel in twijfel trekt, de cijfers komen van de Nationale Bank, waar een zekere Rudy De Leeuw in de regentenraad zetelt.

Worsteling met het verleden?

Het wordt al helemaal mooi als de socialistische partijvoorzitter op 1 mei eist dat er meer in veiligheid geïnvesteerd moet worden. Want zoals de huidige regering het aanpakt trekt het op niks, zegt de rode voorman in gespierde taal. Nieuwe straaljagers zijn evenwel niet nodig, wat bij mij de vraag doet rijzen of dit statement er een is om een bepaalde pacifistische achterban te sussen of omdat men nog altijd worstelt met zijn verleden.

Dat de huidige regering 400 miljoen euro extra uit trok voor veiligheid is de man blijkbaar ontgaan. Ook denkt hij dat je de goed opgeleide politieagenten zomaar van straat kunt plukken. Als je een historische achterstand hebt goed te maken, mijnheer Crombez, duurt het even alvorens die mensen opgeleid zijn en operationeel inzetbaar zijn. Inderdaad, we zijn nog steeds de rommel van het verleden aan het opkuisen en dat is wel degelijk de schuld van de sossen.

Partner Content