‘Niemand herverdeelt inkomens beter dan België’

Kleinere verschillen aan de geldautomaat? © Belga

In Europa is het beschikbare inkomen nergens zo gelijk verdeeld als in België. Dat blijkt uit een vergelijking van fiscale aangiftes in Europa.

De Standaard rapporteert de resultaten.

Volgens de krant kun je door bruto-inkomen te vergelijken met beschikbaar inkomen (dat wil zeggen: na aftrek van belastingen en sociale lasten) een drastische daling merken van de ongelijkheid in België.

De 10 procent rijkste Belgen ontvingen in 2011 31,5 procent van het totaal belastbare inkomen, maar dat aandeel daalde tot 27,7 procent na afroming door de fiscus. Nemen we alle belastingen in rekening, samen met de transfers via de sociale zekerheid – van kinderbijslag tot pensioen, dan daalt het aandeel van de 10 procent rijkste Belgen verder tot 21,10 procent van het beschikbare inkomen. De 10 procent rijksten betalen volgens de krant 45,9 procent van alle personenbelasting.

Volgens recente cijfers die de Universiteit van Essex verzamelt voor de Europese Commissie doen al die herverdelingsmechanismen de ongelijkheid in ons land met meer dan de helft dalen. Meer zelfs, nergens in de Europese Unie is het beschikbare inkomen gelijker verdeeld dan in België.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content