Philippe Rogge

Net zoals onze geest blijft het internet best mobiel en open

Philippe Rogge Philippe Rogge is CEO van Microsoft België. Hij schrijft op geregelde tijdstippen opiniebijdragen voor Knack.be

Het internet moet openblijven omdat het een schitterend platform is van overal bereikbare informatie voor iedereen.

In Barcelona is het Mobile World Congress afgelopen. Dit enorme congres rond al wat mobiele telefonie en internet inhoudt, trok bijna 70.000 deelnemers en 3.000 journalisten.

Mobile is hot vandaag en bestrijkt een terrein dat vele malen breder is dan wat we tien jaar geleden kenden. Toen spraken we van mobiel als we het over een laptop hadden en een GSM die naast een paar spelletjes ook email kon weergeven. Daar staan we nu lichtjaren van af.

De doorbraak kwam er met de introductie van de “apps”. Dat zijn pakketjes digitale instructies die je toelaten om op eenvoudige manier handelingen op het kleine smartphone scherm uit te voeren. Oorspronkelijk verwezen ze naar kleine, functionele taken zoals weergeven van email of je contactenlijst. Maar hun populariteit groeide snel om er ook spelletjes mee te spelen of gestructureerde informatie van het internet te halen.

De introductie van de iPhone heeft die boost extra kracht gegeven en populariteit bezorgd zowel aan de apps als aan Apple’s smartphone. Het bouwen van apps is vandaag een business op zich geworden. Geen wonder dat in Barcelona meer dan 12.000 app ontwikkelaars aanwezig waren. Voor de verkoop van elke betalende app ontvangen zij gemiddeld 70% van de opbrengst. De andere 30% gaat naar de uitbater van de app store. En die Stores vormen ondertussen al een indrukwekkende winkelstraat met een shop van Apple, Android, Blackberry, Windows Phone, Amazon en Ovi.

Gaandeweg hebben zij zich gewurmd in het verdienmodel van traditionele digitale telefonie en internet dat voordien alleen in handen was van de telefoon- en breedbandproviders. Apps zorgen ervoor dat je minder internet gaat verbruiken, en – in bepaalde gevallen zoals met de Skype app- ook minder traditionele telefoonkosten zal maken. Zij zorgen ook voor een verhoogde merkentrouw bij de consument. Want eens je een redelijke app-bibliotheek hebt aangekocht zal je minder snel geneigd zijn om die investering overboord te werpen en over te gaan op een mobiel besturingssystem van een ander bedrijf. De strijd om de besturingssystemen waait dus van de PC over op de smartphones; een strijd die voornamelijk gevoerd wordt tussen iOS van Apple, RIM van Blackberry, Android van Google en Windows Phone.

De mobiele successtory gaat nog verder met de voorzichtige doorbraak van de tablet PCs, waar apps ook hun functie hebben. Apple kondigde vorige week de 25 miljardste download aan van een app. De gebruiker heeft nu de keuze uit honderdduizenden kleine toepassinkjes. De vraag is of de huidige overdaad zichzelf niet op natuurlijke wijze zal elimineren. Kijken we naar de meeste populaire apps dan blijken AngryBirds(!), Facebook, Twitter, Instagam en Skype de hoogste regionen te bevolken. De consument gaat dus duidelijk voor nut.

Gaandeweg zal er een filtering komen. Gartner heeft 10 categorieën op een rijtje gezet die de trend zullen vormen dit jaar. Het gaat om de transfer van geldbedragen via sms, lokalisatiediensten, mobiele opzoekmogelijkheden, mobiel internetbrowsing, mobiele betalingen, near field diensten, mobiele publiciteit, mobiel instant messaging en muziekdiensten.

Het internet wordt dus mobiel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat op het einde van vorig jaar er voor het eerst meer smartphones werden verkocht dan PC’s, nl 158 miljoen tegenover 120 miljoen tijdens de laatste drie maanden van 2011. Betekent dit dat het einde van de PC in zicht is? De weddingschappen zijn open, maar vergeef me mijn persoonlijke opinie als ik de stelling wil tegenspreken.

Smartphones zijn krachtige toestellen wanneer je op verplaatsing aan je gegevens wil geraken. Tablets zijn handig om informatie en mails te consumeren. Maar het echte creatieve en productiewerk zal toch nog steeds gedaan worden op de klassieke PC zoals we die vandaag kennen. Ze worden overigens steeds kleiner, lichter en krachtiger. En mooier.

Maar de PC is niet dood. Hij wordt onderdeel van een nieuw patroon waarin we met gegevens omgaan. Three screens en the cloud, wordt het wel eens genoemd. PC, tablet, smartphone en gegevens die in the cloud zijn opgeslagen. Daarmee kom je vandaag al een heel eind weg om alles wat je dierbaar is in je digitale leven te produceren, consumeren en delen met anderen. We zijn de jongste jaren met zevenmijlslaarzen door de mogelijkheden van computing geëvolueerd. We staan nog maar aan het begin.

Wanneer tablets de mogelijkheden zullen combineren van een computer en een smartphone is de brug echt geslagen en kunnen we verder op pad. Geholpen door apps on the go, maar creatief bezig met echte computingpower. Er schuilt immers een torenhoog gevaar aan unilateraal gebruik van apps: zij dreigen het open en vrije internet dat we vandaag kennen om te zetten in een afgesloten geheel waar elke handeling of taak betalend zal zijn. Apps zijn silootjes die draaien op een specifiek platform en waarvan de eigenaar kan bepalen tot waar de vrijheid van de gebruiker gaat. De schitterende Lytro camera, die de gebruiker toelaat om na het nemen van de foto, zelf de scherptediepte te bepalen op de computer, draait alleen maar op de software van één enkel merk en deelt je foto’s zonder pardon uitsluitend op de eigen website.

De getalenteerde spreker Seth Godin zag onlangs zijn manifest “Stop Stealing Dreams” geweigerd in een app store omdat het een verwijzing inhield naar het concurrerende Amazon waar de hardcover versie te koop was.

Om dat soort redenen roept de New-Yorkse journalist Tristan Lewis op tot actie om het internet vrij te houden. “Laat ons terugvechten” stelt hij in een artikel in Business Insider. Het internet moet openblijven omdat het een schitterend platform is van overal bereikbare informatie voor iedereen. We moeten het open houden voor de volgende generatie, zegt hij; voor je vrienden en voor jezelf. Ik kan zijn stelling niet luid genoeg onderschrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content