Nestor uit Vlaamse beweging Mark Grammens overleden

Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Redacteur Knack

Mark Grammens, nestor uit de Vlaamse beweging, is overleden. Hij werd 84.

Deze namiddag is oud-journalist en publicist Mark Grammens overleden in Liedekerke. Dat meldt de Vlaamsgezinde website Doorbraak.be.

Mark Grammens was de zoon van taalactivist Flor Grammens, geboren in taalgrensstad Ronse.

Hij begon zijn carrière als journalist, na studies rechten, diplomatie en volkenrecht aan de Leuvense universiteit. Voor de Vlaamse krant Het Volk en het Nederlandse dagblad Trouw was hij correspondent in Londen.

In 1962 werd hij politiek redacteur bij de jezuïeten-uitgave De Vlaamse Linie, waar hij bleef tot het blad werd stopgezet. In 1964 richtte hij het linkse, Vlaamsgezinde De Nieuwe op. Toen hij dat verliet na een conflict – Grammens had de reputatie ‘geen gemakkelijke’ te zijn -, werkte hij een tijd mee aan ’t Pallieterke.

Van 1988 tot 2013 gaf Mark Grammens tweewekelijks het eenmansblad Journaal uit. In 1990 publiceerde Grammens Gedaan met geven en toegeven over de communautaire kwesties, waarop Hugo Schiltz reageerde met Gedaan met zeuren en treuren.

Grammens bleef geen linkse flamingant, schrijft Doorbraak in een terugblik op zijn leven. ‘Uit zijn artikels bleek dat hij de collaboratie als een positief feit voor Vlaanderen aanzag. Van zijn vroegere eerder linkse standpunten bleef niets meer over. Menigmaal bleek uit opiniestukken dat hij intellectueel sterk naar de standpunten van het Vlaams Blok/Belang neigde. Voor hem mocht niets de zelfstandigheid van Vlaanderen in de weg staan.’

Vorige zomer had Knack nog een interview met deze nestor van de Vlaamse beweging: ‘Ik had De Wever door vanaf dag één

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content