Neil Armstrong overleden: ‘Knipoog naar de maan’

© Reuters

De Amerikaanse astronaut Neil Armstrong, die op 21 juli 1969 als eerste mens voet op de Maan zette, is op 82-jarige leeftijd overleden.Zijn familie vraagt om stil te staan bij zijn dood, even naar de maan te kijken en te knipogen.

De Amerikaanse astronaut Neil Armstrong, die op 21 juli 1969 als eerste mens voet op de Maan zette, is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Begin deze maand onderging Armstrong nog een hartoperatie.

‘Met zeer veel verdriet melden we het overlijden van Neil Armstrong na complicaties die zijn ontstaan na een hartoperatie.’ Dat liet zijn familie weten in een persmededeling.

‘We rouwen om de dood van een zeer goed mens, maar tegelijkertijd vieren we zijn opmerkelijk leven. We hopen dat hij een voorbeeld mag zijn voor jonge mensen over de hele wereld, dat hun dromen mogen uitkomen, dat ze zichzelf overstijgen en dat ze bereid zijn om onbaatzuchtig een grotere zaak die van henzelf te dienen.’Neil Armstrong reisde als commandant van de Apollo 11 in 1969 samen met de astronauten Buzz Aldrin en Michael Collins naar de maan. Toen hij als eerste voet op de maan zette, sprak hij de legendarische woorden ‘one small step for (a) man, one giant leap for mankind’, een kleine stap voor een mens, een reuzenstap voor de mensheid. Zijn woorden maken intussen deel uit van het collectieve geheugen.

De familie van Neil Armstrong vraagt de wereld om even stil te staan bij zijn dood.

‘Voor iedereen die vraagt wat ze kunnen doen om zijn nagedachtenis te eren, hebben we een simpel verzoek. Gedenk zijn dienstbaarheid, zijn verwezenlijkingen en zijn bescheidenheid. Wanneer je de volgende keer buitenwandelt tijdens een heldere nacht, kijk dan eens omhoog, denk aan Neil Armstrong en knipoog naar de maan.’Neil Alden Armstrong werd op 5 augustus 1930 geboren in Wapakoneta, in de VS-staat Ohio. Zijn eerste vlucht maakte de kleine Armstrong mee op zesjarige leeftijd, erg jong voor die periode. Zijn pilotenbrevet had Armstrong op zijn zestiende op zak, eerder dan zijn rijbewijs.

Armstrong diende tijdens de Korea-oorlog als gevechtspiloot. Nadien ging hij aan de slag als testpiloot voor het ruimtevaartagentschap NASA.

Pas bij zijn derde poging werd Armstrong in 1962 geselecteerd als astronaut, om op 12 maart 1966 zijn eerste ruimtevlucht te voltooien als commandant van de “Gemini 9”.

Drie jaar later ging zijn droom in vervulling. Hij landde op de Maan. Samen met Buzz Aldrin zou hij meer dan twee uur op de Maan wandelen en er historische opnames maken.

Een jaar later verliet hij de NASA om aan de slag te gaan als professor lucht- en ruimtevaarttechniek aan de universiteit van Cincinnati. Hij zetelde in de raad van bestuur van talrijke bedrijven. (EE)

Lees hier een uitgebreid portret over Neil Armstrong

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content