Nederlandse boeren breken door afzetting politie bij huis minister Van der Wal

Nederlandse landbouwers protesteren bij de Tweede Kamer tegen de regeringsplannen over stikstof op 28 juni 2022. © AFP

Protesterende boeren zijn bij het huis van de Nederlandse minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) door een afzetting van de politie gebroken. Dat bevestigt een woordvoerder van de minister.

Ze duwden een politieauto opzij zodat tractoren de straat in konden rijden. De minister is niet thuis, aldus de woordvoerder. Het is de tweede dag op rij dat boeren betogen tegen het stikstofbeleid bij het woonhuis van de minister.

Volgens de Nederlandse politie zijn bij de actie ‘duidelijk grenzen overschreden. Een politieauto is vernield en er is een giertank geleegd. De situatie was dreigend en onacceptabel, ook richting hulpverleners’, laat de politie op Twitter weten.

Maandag plaatste de politie nog een bewakingspost bij het huis van de minister. Ruim twee weken geleden werd voor het eerst bij het huis van de bewindsvrouw betoogd. Dat gebeurde nadat zij haar stikstofplannen had gepresenteerd.

Eerder op de dag riepen premier Mark Rutte en minister van Justitie Dilan Yeşilgöz-Zegerius de boeren nog op om zich bij hun protesten binnen de grenzen van de wet te houden. Rutte noemde boerenacties die tot gevaarlijke situaties leiden voor weggebruikers, ambtenaren of politici ‘onacceptabel’.

Partner Content