Nationale feestdag: koning bedankt zorgpersoneel én oud-strijders voor 75ste verjaardag Bevrijding

Koning Filip tijdens zijn speech © Belga Image

Koning Filip heeft dinsdagnamiddag tijdens de ceremonie op het Brusselse Paleizenplein voor de nationale feestdag een dankwoord gericht aan “al wie in deze moeilijke tijden heeft bijgedragen tot ons samenleven”.

‘Allereerst bedanken we op deze nationale feestdag de hoeders van onze levens: het zorgpersoneel, de veiligheidsdiensten en de Civiele Bescherming – en al wie in deze moeilijke tijden heeft bijgedragen tot ons samenleven’, zei koning Filip in een korte toespraak, voor een tweehonderdtal genodigden. ‘Jammer genoeg moeten we dit jaar het traditionele militair defilé missen. Ik hou eraan, het leger te bedanken voor zijn efficiënte bijdrage aan het beheren van de crisis.’

‘Met deze nationale feestdag 2020 schrijven we een bladzijde in onze geschiedenis. Tegelijkertijd staan we stil bij de 75ste verjaardag van de Bevrijding. En brengen we hulde aan wie voor ons heeft gestreden en zich heeft opgeofferd. Wat de genodigden op het Paleizenplein vandaag gemeen hebben, is dat ze alles hebben gegeven, hun leven op het spel hebben gezet, zichzelf hebben overstegen’, zei de koning.

Tot slot dankte hij iedereen die zich voor de nationale feestdag heeft ingezet. ‘In de eerste plaats de artiesten – die we tijdens deze crisis zo hebben gemist. Want zij stellen de wereld voor ons in vraag, openen onze geest, tillen ons boven onszelf uit.’

Oud-strijders overhandigden na de toespraak aan jongeren uit de drie regio’s van het land een handvest, dat volgens de koning ‘symbool staat voor de overdracht van onze waarden van de ene generatie op de andere’. ‘Zo bouwen we voort op wat onze ouders ons nalaten’, zei de koning.

De ceremonie dinsdag was zoals aangekondigd beperkt wegens de uitbraak van het coronavirus. Er waren aan het Paleizenplein enkel een tiental historische legervoertuigen van de Brigade Piron opgedaagd. Die Brigade nam deel aan de bevrijding van België aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Uit de voertuigen stapten drie oud-strijders en drie jongeren ter vertegenwoordiging van de “helden” van de coronacrisis. De luchtparade bleef beperkt tot een NH90 helikopter komende van de luchtmachtbasis in Koksijde, die de nationale driekleur droeg, en verschillende F16-vliegtuigen uit de basis van Florennes.

De ceremonie eindigde met een eerbetoon aan de verschillende beroepen die in de frontlinie stonden tijdens de coronacrisis. Het ging daarbij niet alleen om zorgpersoneel, maar bijvoorbeeld ook om medewerkers van spoorwegbeheerder Infrabel. Het traditionele vuurwerk werd afgelast.

Partner Content