‘Najim Laachraoui was vriendelijke, intelligente jongen’

Mourad Laachraoui © BELGA

Toptaekwondoka Mourad Laachraoui heeft donderdag gezegd dat hij de bladzijde wil omslaan na de dood van zijn oudere broer Najim. Najim Laachraoui is een van de zelfmoordterroristen die zichzelf dinsdag opblies in de luchthaven van Zaventem.

Mourad Laachraoui zei dat hij geen contact had met zijn oudere broer sinds 2013, toen die naar Syrië vertrok. De familie verwittigde de politie toen. Mourad Laachraoui zei dat hij zijn broer erna nog tevergeefs probeerde te bereiken. Nu wil hij de bladzijde omslaan.

‘Het blijft mijn broer’

De antwoorden die de jonge atleet van 20 aan de pers gaf waren kort en zonder uiterlijke emotie. “Ik heb geen idee wat mijn broer tot het terrorisme gedreven heeft. We hebben geen veranderingen gezien toen hij radicaliseerde”, zei hij. Mourad Laachraoui zei dat zijn sportcarrière een afstand schiep tussen hem en zijn broer. “Ik herinner hem als een vriendelijke, intelligente jongen. Ik ben triest over wat er gebeurd is. Het blijft mijn broer. Ik heb geen wrok tegenover hem.”

“Mourad Laachraoui veroordeelt met klem en ondubbelzinnig de aanslagen in België en Frankrijk”, benadrukte zijn advocaat. “We zijn niet verantwoordelijk voor de daden van zijn broer.” Sinds de aanslagen in Brussel had de familie-Laachraoui geen contact met de politie. Ze kreeg evenmin bevestiging van de dood van Najim in Zaventem. Na de aanslagen van Parijs werd het ouderlijk huis doorzocht, maar niemand van de familie zou zich ongerust gemaakt hebben.

Belgische kleuren blijven verdedigen

“Ik weet niet of hij in leven is”, zei de jonge toptaekwondoka. Toen hem vragen werden gesteld over het feit dat de media zijn broer dood hebben verklaard, antwoordde hij: “U bent het die dat zegt.” De jonge atleet zegt niet geweten te hebben dat zijn broer in België was. Najim Lachraaoui zou niet aan zijn familie gezegd hebben dat hij in 2013 naar Syrië vertrok. Hij zou zijn ouders telefonisch ingelicht hebben toen hij al in Syrië was.

Mourad Laachraoui leek het vertrek van zijn broer tijdens de persconferentie te minimaliseren: hij wees erop dat hij geen geïsoleerd geval was. Mourad Laachraoui hoopt dat de aanslagen in Parijs en Brussel geen invloed zullen op zijn sportcarrière en dat hij geen politiebescherming zal nodig hebben. De straat waar de persconferentie werd georganiseerd, werd afgesloten door de politie. Mourad Laachraoui, zesde ter wereld in de categorie -54 kilo, zegt dat hij de Belgische kleuren wil blijven verdedigen. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content