Nabestaanden vragen 875.000 euro schadevergoeding aan Janssen

© Belga

De burgerlijke partijen in het proces van Ronald Janssen vragen in totaal 875.000 euro morele schadevergoeding.

In het Tongerse hof van assisen zijn de burgerlijke belangen afgehandeld in het proces van drievoudige moordenaar Ronald Janssen uit Loksbergen. Jannsen werd op 21 oktober tot levenslange opsluiting veroordeeld voor de moorden op Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus.

De 29 burgerlijke partijen, bestaande uit ouders, broers, zussen, grootouders, ooms en tantes van de slachtoffers, vragen voor het aangerichte leed 875.000 euro morele schadevergoeding. Daar komen echter nog de materiële schadeposten bij, zoals onder andere de begrafeniskosten, kosten voor psychologisch begeleiding en het loonverlies.

Meester Jef Vermassen vroeg in totaal 200.000 euro voor Eddy en Martine Van Uytsel, de ouders van Annick en broer Filip. “Deze zaak heeft enorm veel leed veroorzaakt. Annick was een jong meisje dat nog een heel leven voor zich had. Maak het maar mee dat uw kind uit het water wordt gehaald. Dan rees de vraag wie achter haar dood zat. De ouders kregen telkens nieuwe klappen te verwerken, zoals Janssen, die op de zitting weigerde de waarheid te vertellen,” aldus Vermassen.

Voor de lijdensweg die Annick onderging tussen haar ontvoering en haar dood, vroeg Vermassen voor elk van de ouders en voor de broer telkens 25.000 euro. De grootouders en een oom van Annick vragen in totaal 37.500 euro. Twee tantes, een grootoom en een groottante van Annick vorderden in totaal 25.000 euro.

De ouders van Shana Appeltans en hun drie kinderen Kirsty, Brenda en Robby vroegen via hun advocaat in totaal 300.000 euro. De vier grootouders van Shana claimen 60.000 euro en de twee ooms samen 15.000 euro. De ouders van Kevin Paulus, broer Christof en zus Kelly vroegen in totaal 210.000 euro. Tante Lea Verduyckt van Kevin, nicht Inge en haar man en hun zoontje vorderden 27.500 euro.

Indicatieve tabel

Meester Adam Miskovic, die voor zijn cliënt Ronald Janssen in Tongeren aanwezig was, betwistte de schadevorderingen niet, maar hij stelde zich wel vragen bij de gevorderde bedragen. Miskovic vroeg het hof rekening te houden met de juridische werkelijkheid van de indicatieve tabel, ofwel de lijst met schadevergoedingen, die in ons land bestaat.

De indicatieve tabel dient als leidraad voor een raming van de schade die men niet kan begroten, zoals de morele schade. “De burgerlijke partijen verwijzen terecht naar het leed dat veroorzaakt is, maar ik zit met de juridische werkelijkheid van de indicatieve tabel. Ik heb tot vorige week een toevloed gekregen van schadenota’s. Voor de ouders kan het basisbedrag van 12.500 euro verhoogd worden. Voor de broers en zussen stel ik elk 4.500 euro voor en voor de grootouders 2.000 euro. De vergoeding voor de lijdensweg wil ik herleid zien tot 7.500 euro,” aldus Miskovic.

Voor het zoontje van de nicht van Kevin Paulus werd een aanstelling van een deskundige, zoals een kinderpsychiater, gevraagd, omdat Shana en Kevin vaak gingen babysitten op de jongen die vijf jaar was op het ogenblik van de feiten. Ook voor een oom van Shana, die sinds november 2010 werkonbekwaam is, werd een aanstelling van een deskundige gevraagd. Daarnaast kwamen de vorderingen voor het geleden loonverlies, waarbij de verdediging zich vragen stelde.

Maandag 21 november weet Ronald Janssen hoeveel hij de nabestaanden van zijn drie slachtoffers moet betalen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content