‘Na Verviers waren veiligheidsdiensten nog grote helden, nu zouden het ineens klunzen zijn?’

De politieactie in Verviers in januari. © Belga

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon herhaalt dat de Belgische veiligheidsdiensten in zijn ogen wel degelijk goed werk leveren.

“Enkele maanden geleden, na Verviers, waren het nog grote helden en nu ineens zouden het klunzen zijn”, zei Jambon in het themaprogramma #1weeklater op Radio 1.

“Ik begrijp wel dat de Franse president in de emoties na Parijs een bepaalde communicatie heeft gedaan, maar een week later zou de realiteit toch ook een beetje mogen terugkeren.”

De minister is dan ook niet opgezet met een groot artikel waarin Het Laatste Nieuws vrijdag iemand van de Staatsveiligheid forse kritiek laat uiten op de dienst. Volgens die anonieme bron loopt er veel in het honderd en doet tachtig procent van het personeel zijn job niet graag of niet goed. “Ik ben dat een beetje beu. Eén iemand zegt dat. Dat wordt dan paginagroot gebracht, waarop de burgers denken dat hun veiligheid in handen is van miskleunen”, betreurt Jambon.

“Daarmee zaai je enorm veel paniek, vaak gebaseerd op halve waarheden en insinuaties. Maar die diensten werken niet in het luchtledige, daar zit controle op.”

Vrijlating 15-jarige die naar Syrië wil

Jambon heeft verder vragen bij de beslissing van een jeugdrechter om een 15-jarige geradicaliseerde jongen vrij te laten nadat hij al voor de derde maal was opgepakt, omdat gevreesd wordt dat hij naar Syrië wil vertrekken.

De jongen was één van de negen personen die donderdag werden opgepakt bij negen huiszoekingen in het Brusselse. Er zou gevreesd worden dat hij naar Syrië wil vertrekken. Het parket wil hem laten opsluiten, maar de jeugdrechter besloot hem weer vrij te laten.

Minister Jambon onderstreepte de scheiding der machten. Niettemin liet hij verstaan dat de beslissing van de jeugdrechter bij hem vragen oproept, “zeker in deze omstandigheden, zeker in dit tijdsgewricht”. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content