Na veroordeling Antwerpse vakbondsman: ‘Verharding tegen syndicale acties’

(archiefbeeld) © belga
Michel Vandersmissen
Michel Vandersmissen Redacteur van Knack

‘De PVDA overdrijft als ze zegt dat de veroordeling van een Antwerpse vakbondsman die een weg blokkeerde de democratie bedreigt’, vindt professor arbeidsrecht Patrick Humblet (UGent).

1. Wat vindt u van het arrest van het Antwerpse hof van beroep?

Een specialist in strafrecht ziet het misschien anders, maar ik als deskundige in arbeidsrecht lees hierin toch een verharding van de rechtbank ten aanzien van syndicale acties. Vakbondsman Bruno Verlaeckt is veroordeeld voor een actie die 25 jaar geleden zonder juridische gevolgen zou zijn gebleven. In de negentiende eeuw werden stakingen volledig gepenaliseerd. Nu lijkt men terug een beetje in die richting op te schuiven.

2. Is dit een bedreiging van het stakingsrecht?

De PVDA gebruikt graag grote woorden, maar ik betwijfel dat een rechter morgen in Charleroi of in Hasselt meteen dezelfde straf zal uitspreken. Bovendien ga ik ervan uit dat het ABVV dit arrest niet blauwblauw – of beter roodrood – zal laten. Ik voorspel dat ze het dossier naar het Hof van Cassatie en nadien naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zullen brengen.

In de negentiende eeuw werden stakingen volledig gepenaliseerd. Nu lijkt men terug een beetje in die richting op te schuiven.

3. Wordt een sociale actie in dit geval bestraft als een criminele actie?

Het gaat om een wettekst die door de rechter op een bepaalde manier kan worden geïnterpreteerd. In die context kan men zeggen dat hij een vakbondsman principieel bestraft heeft als een crimineel, ook al heeft dat niet meteen praktische gevolgen voor hem. Zijn beruchte Waalse collega Roberto D’Orazio werd op het einde van de jaren negentig wél veroordeeld tot een straf van zes maanden, maar dat was omdat hij en zijn kompanen niet alleen een volledige snelweg hadden geblokkeerd, maar daarna ook flink op de vuist waren gegaan met de rijkswacht. Hier zijn de feiten veel minder zwaar.

4. Is de man veroordeeld als vakbondsman en niet als persoon, zoals de PVDA beweert?

Nee, dat lees ik nergens in het arrest. De rechter heeft het over Bruno Verlaeckt. Er wordt wel even op gewezen dat hij voorzitter is van de Antwerpse afdeling van het ABVV, maar verder niet.

5. De PVDA stelt een wetswijziging voor om sociale acties uit artikel 406 van het strafrecht te halen. Wat vindt u daarvan?

Artikel 406 gaat over het kwaadwillig belemmeren van het verkeer. Als je vakbondsacties daarboven stelt, heeft dat alvast het voordeel van de duidelijkheid. Ik denk dat het wetsvoorstel vooral bedoeld is voor het eigen kiespubliek. Het is zoals de Open VLD die voorstellen doet om vakbonden te ontmoedigen om te staken, goed wetende dat zulke voorstellen toch geen parlementaire meerderheid zullen vinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content