Na hetze rond Khattabi benoemt Senaat nieuwe Ecolo-rechter bij Grondwettelijk Hof

Georges-Louis Bouchez (MR) in de Senaat op 12 juni 2020. © Belga

De Senaat heeft vrijdag de voordracht van Thierry Detienne als rechter bij het Grondwettelijk Hof goedgekeurd. Detienne is een gewezen Waals minister voor Ecolo. Die partij droeg eerder ex-covoorzitter Zakia Khattabi voor, maar die voordracht werd tot twee maal toe afgewezen

Khattabi kon niet op de steun van N-VA en Vlaams Belang rekenen, die haar een te activistische houding in het asieldebat verweten. Maar ook in liberale kringen botste haar kandidatuur op weerstand. De MR, met wie Ecolo nochtans in de Waalse regering zit, stemde bij de tweede voordracht tegen haar kandidatuur waarna Khattabi zelf de handdoek gooide.

Ecolo droeg vervolgens Thierry Detienne voor en die zorgt voor minder weerstand. De gewezen Waalse minister kreeg 47 stemmen achter zijn naam, tien meer dan hij er nodig had voor de nodige tweederdemeerderheid. Dit keer steunde de MR de kandidatuur wel.

Thierry Detienne trad in de jaren tachtig toe tot de rangen van de Ecolo-beweging. Van 1999 tot 2004 was hij Waals minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid. In 2012 raakte hij niet herverkozen als Kamerlid en keerde hij terug naar zijn job van leerkracht en adviseur bij het Centre pour la Formation et l’Intervention Psychosociologique (CFIP). In juli 2013 werd hij gedelegeerd commissaris van de Franse Gemeenschapsregering bij de hogescholen en hogere kunstscholen.

Zakia Khattabi zelf is blij dat de hele saga achter de rug is, maar betreurt dat de reputatie van de instelling die het Grondwettelijk Hof is, werd aangevallen. ‘Sommigen hebben niet geaarzeld om de instelling te besmeuren door te stellen dat ze gepolitiseerd is en dat de rechters die geen jurist zijn incompetent zijn, louter om de geloofwaardigheid en legitimiteit van een kandidatuur onderuit te halen’, zegt ze in een reactie aan Belga.

Partner Content