Na de vettaks, nu ook de vleestaks

© Reuters

Het Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) vindt dat net als een vettaks een “vleestaks” onderzocht moet worden.

“Wegens hun grote impact op de gezondheid en het milieu vormen vlees en dierlijke voedingsproducten één van de meest voor de hand liggende groep voedingsmiddelen om te belasten”, stelt EVA. “Bovendien is meer dan de helft van de Belgen voor een belasting op ongezonde voeding, zo blijkt uit recent onderzoek.”

EVA pleit voor een vleestaks, in aanloop naar de studiedag die het zaterdag organiseert in Mechelen. De studiedag “Is de toekomst plantaardig?” wordt afgesloten met een politiek debat over mogelijke taksen op vlees of op alle dierlijke voedingsproducten.

Gezond én duurzaam
EVA wijst op de noodzaak om tegelijk gezonde én duurzame voeding aan te moedigen. “Informatie of maatregelen die slechts één van de twee aspecten bekijken, lijken minder en minder zinvol”, luidt het. “De ontmoediging van een overconsumptie van dierlijke vetten kan een grote winst betekenen voor de publieke gezondheid en die van de planeet. Een vleestaks verdient dus een degelijk onderzoek, zoals momenteel in Nederland gebeurt.”

De organisatie stelt wel een aantal voorwaarden. Zo zouden de prijzen van duurzame/gezonde en onduurzame/ongezonde voeding dichter bij elkaar moeten liggen, mag de belastingsdruk niet stijgen maar zouden gezondere producten bijvoorbeeld minder moeten worden belast en moet de invoering van een vleestaks gepaard gaan met goede informatie. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content