N-VA wil volledig begrotingstekort van 1,4 miljard dichten: ‘In sociale zekerheid valt nog wat te rapen’

Ministers Jan Jambon en Johan Van Overtveldt © Belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

Vooral de re-integratie van langdurig zieken kan nog een stuk beter, zegt N-VA-Kamerlid Johan Klaps. Zijn partij wil ‘ambitie blijven tonen in een verkiezingsjaar’.

Volgens de berekeningen van het Monitoringscomité hinkt ons land ver achterop op haar begrotingsdoelstellingen. Sowieso zou het jaar afgesloten worden met een tekort van zo’n 3 miljard euro, maar met de huidige maatregelen zou de regering stranden met een bijkomende tekort van 1,4 miljard euro. Die tegenvaller stond niet in de plannen.

Maar het Monitoringcomité gaf de regering ook een alternatief scenario, waarbij slechts 714 miljoen gezocht moet worden. Dat zou betekenen dat het structurele tekort in de begroting op het niveau van 2017 blijft. Bovendien kan het bedrag nog verder omlaag gehaald worden door enkele begrotingstechnische knepen van het vak. Zo houdt het Monitoringcomité enkele posten uit de begroting omdat ze niet structureel zouden zijn, maar daarover kan gediscussieerd worden. Dat scenario is een stuk makkelijker verteerbaar in een verkiezingsjaar, omdat weinig partijen dan veel zin heeft om in zware besparingen.

Maar N-VA wil de regering scherp houden en dringt er bij minister van Begroting Sophie Wilmès op aan om toch 1,4 miljard te zoeken. ‘Dat moet ons uitgangspunt, het minimum minimorum zijn,’ zegt N-VA Kamerlid Johan Klaps. ‘Wat je nu doet moet je volgend jaar niet doen – want volgend jaar wordt het er niet makkelijker op,’ verwijst hij naar het verkiezingsjaar 2019. De gunstige financiële rugwind van dit moment moet voor Klaps een extra reden zijn om het maximum uit deze legislatuur te halen. ‘Als je het al niet doet wanneer het goed gaat, wanneer dan wel?’

Johan Klaps (N-VA)
Johan Klaps (N-VA)© Belga

Tijdens het vragenuurtje in de Kamer benadrukte Klaps dat de inkomstenzijde van de begroting op schema zit, maar dat de uitgaven nog steeds de pan uit swingen. En wie uitgaven zegt, zegt sociale zekerheid. ‘Dat is inderdaad de grootste post. Daar vallen makkelijker besparingen te rapen.’ Die sociale zekerheid zorgde er mee voor dat het begrotingstekort veel groter uitviel dan verwacht, door onder meer een onverwachte indexering die ervoor zorgde dat hogere ziekte- en werkloosheidsuitkeringen betaald moesten worden.

Precies daar is nog veel mogelijk, zegt N-VA, maar ‘niet met de botte bijl.’ De herintegratie van langdurig zieken loopt voor de partij nog altijd mank. Door meer zieken naar aangepast werk te leiden, wil N-VA een dubbel effect creëren: niet alleen moeten minder uitkeringen betaald worden, maar werkenden betalen ook meer belastingen.

Voor Klaps is het belangrijkste dat de regering ambitie en politieke wil blijft tonen. Daarom pleit zijn partij ook voor een zo groot mogelijke begrotingsinspanning. ‘Als we er niet raken, zal het alvast niet aan onze partij gelegen hebben. Maar we zijn met vier regeringspartijen, ik kan niet in hun hoofden kijken.’

De regering blijft voorlopig in ieder geval rustig over het rapport van het Monitoringcomité. Minister Wilmès verklaarde in de Kamer dat de experten het verslag nu in detail bekijken om te bestuderen hoe groot de inspanning zal moeten worden. Ze benadrukte daarbij dat het Monitoringcomité complimenten had voor de begrotingssanering die de regering-Michel de afgelopen jaren realiseerde, door het structureel tekort terug te dringen van drie naar één procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content